Pernilla Elmquist logo

(nästan) Allt du skulle vilja veta om inlagd sill…

Jag är en sillälskare av stora mått. Skulle bara kunna frossa i sillinläggningar på påskbordet, midsommarbuffén och julafton och mina söndagsfrukostar är inte kompletta utan inlagda små sillar med goda kryddningar.

Jag lägger gärna in sill själv men det konstiga är att det oftast blir till just de här högtiderna. Jag borde lägga in sill flera gånger under året, för det är ju inte svårt.

Sill på fem minuter

Ta bara femminutersillen. Alla sillstressades bästa vän. Med en krämig sås, smaksatt med dina favoriter, har du en god sill på bara några minuter.

Krämiga såser

Krämiga såser blandar du med crème fraishe, majonnäs, turkisk yoghurt, gräddfil eller den nya syrade grädden Smetana. Jag brukar blanda lika delar crème fraishe med majonnäs. Sedan kan du krydda med smaker som senap, dijonsenap, chili, curry, paprika eller vilken krydda du än gillar. Bestäm dig för en av kryddorna som grundsmak. Tillsätt sedan lök – t ex salladslök, rödlök, purjolök eller gräslök. Jag gillar att använda två löksorter som t ex purjolök och rödlök. En sill jag gjort några gånger är jalapenjosill. Den gröna jalapenon tillsammans med honung, majonnäs och crème fraishe är en höjdare.

Andra tillsatser som passar bra i krämiga sillar är dill , forellrom, löjrom eller svart och röd kaviar. Den krämiga femminuterssillen är klar att ätas direkt, men blir godare om den får stå och dra åt sig smakerna över natten.

Inläggningssill

Inläggningssill som du hittar på hyllan i butiken, är också ett alternativ för den som vill krydda sin egen sill. Det första du behöver göra är att koka ihop en lag. Den klassiska inläggningslagen är en 1-2-3 lag. Det betyder 1 del ättika (12 %), 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka upp lagen tills sockret löst sig. Nu är den färdig att krydda. Använd t ex kryddpeppar, nejlikor, svartpeppar, rosépeppar, lagerblad, pepparrot, ingefära. Lägg kryddorna i lagen och ställ den kallt.

När lagen kallnat kan du tillsätta lök av olika slag eller andra smaksättningar som soltorkade tomater, basilika, citronzest, apelsinzest. Det finns mer moderna lager idag. 2-2-2 lag eller 50-50 där du använder 50 procent ättika och 50 procent socker. En lite tuffare lag, men jättegod.

Färsk sill

För att verkligen göra en inlagd sill från grunden, köper du färska sillfiléer.

De behöver urvattnas först, d v s lägga i en saltlag för att dra vätskan ur dem, för att sedan läggas in i en lag med kryddor, örter och lök. Lägg sillen i saltlag och ställ i kylen i ett dygn ( 2 dl ättika (12 %), 6 dl vatten, 3 tsk salt)

Matjessill

Matjessill är en sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning, bestående av bland annat socker, kanel, kryddpeppar och nejlika. Ofta ingår även sandelträ i kryddningen. Den kommer ursprungligen från Holland och ordet kommer från det nederländska namnet på rätten maatjesharing som betyder “jungfrusill”.

Jag tycker matjesillen är en “vuxnare” sill på något sätt. Jag gillade inte den förän jag blev “vuxen”, vad nu det betyder, men nu är den en favorit. En bit matjesill med färsk potatis och brynt smör är bland det godaste som finns. En annan lite bortglömd sill är sherrysillen. En riktig “tantsill” som jag älskar.

Ansjovis

Ansjovis är en kryddig konserverad sill som görs av skarpsill. Den är häftig i sin smak och kan användas som smaksättare i köttfärs t ex. Jag använder den i mina köttbullar. En favorit som jag alltid gör på mitt sillbord, är Farmor Wretmans anjovis. Ett recept av Tore Wretman, där han faktisk använder sig av ketchup i tomatsåsen.

Strömming eller sill?

Ja, vad heter det egentligen? Sill eller strömming? Det sägs att gamla fiskare ansåg förr i tiden att strömming var en Östersjösill som vägrade simma söder om hamnen Kristianopel i nordöstra Blekinge. Strömming är den Östersjösill som landar norr om södra delen av Kalmarsund och det handlar egentligen alltså bara om ett språkligt nmanbyte.

Sill & nubbe

En god sill och en väl kyld nubbe är en match made in heaven. Själv brukar jag dricka OP Andersson till min sill, men för Allers gjorde jag ett julrecept, där jag skapade en allt-i-ett-sill. Sill och nubbe i samma glas. Det blev en riktigt god kombination och väl värd att prova.

Så här lägger du in sill:

Hoppas du fått lite inspiration och sätter igång och lägger in sill i långa banor. Här hittar du några av mina sillrecept.

 

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck