Pernilla Elmquist logo

Min inlagda sill

Sillbordet är som jag sagt så många gånger förr, det viktigaste på mitt julbord och en klassisk inlagd sill är ett måste. Jag gillar klara sillar och jag gillar den där brytningen av syrligt och sött , därför tycker jag det är gott att ”jula” till det lite extra med ett rött Ingrid Marie-äpple i lagen.

Med lite hetta från pepparrot, rosépeppar och kryddpeppar, blir det här en favoritsill året runt. Inga konstigheter, utan bara en inlagd sill. Är du ute i sista minuten, använd femminuterssill och tillsätt kryddor och lök i lagen så kan du göra sillen på julaftons morgon.

Varsågoda!

Min inlagda sill

Lag

 • 1 dl ättika
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vatten
 • 1 msk krossad kryddpeppar
 • 1 tsk Rosépeppar
 • 1 Rödlök
 • 5 cm Purjolök
 • 2 cm Pepparot
 • 1 rött äpple Ingrid Marie

Gör så här:

 1. Koka ihop lagen och låt kallna.
 2. Krossa kryddpeppar och rosépeppar i mortel och häll i lagen.
 3. Skiva rödlök, purjolök och pepparrot tunt.
 4. Skär äpplet i små bitar. behåll skalet på äpplet.
 5. Skär sillen i 1 cm bitar.
 6. Varva sill, lök och äpple i en burk med lock eller ett krus och häll på lagen. Låt stå i kylen i minst ett dygn. (med femminuters sill kan du göra sillen på julaftonsmorgonen)

Lycka till – Pernilla

 

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck