En mustig fisksoppa med smaker från havet är lyxigt till både lunch och middag. Satsa på fina fisken som torskrygg och en fin laxbit (MSC-märkt) och blåmusslorna är som bäst nu när det fortfarande är kallt i vattnet. Ett gäng frysta räkor funkar hur bra som helst och njut med ett gott vitt vin och vitlöksbröd!
Smaklig måltid!
-
2 msk rapsolja
-
500 g blåmusslor
-
2 schalottenlök
-
1 vitlöksklyfta
-
2 msk persilja, hackad
-
2 dl vitt vin
-
300 g torskrygg
-
400 g lax
-
300 g räkor
-
1 gul lök
-
2 vitlöksklyftor
-
1 fänkål
-
3 morötter
-
50 g smör
-
2 msk rapsolja
-
1 msk tomatpuré
-
1 msk dillfrö
-
1 tsk salt
-
1 l vatten
-
3 msk konc fiskfond
-
2 dl vitt vin
-
2 st tomatkonserver med hela tomater t ex marsano
-
3 tsk salt
-
1 tsk vitpeppar
-
1 nypa socker
-
persilja/dill
-
100 g smör, rumstempererat
-
3 vitlöksklyftor
-
2 msk persilja
-
1 nypa flingsalt
-
2 små bagetter alt. stora korvbröd
-
2 dl majonnäs
-
saft fån en ca halv citron
-
flingsalt
Gör så här
- Skölj musslorna.
- Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i en stor kastrull utan att de tar färg.
- Skruva upp värmen till max och snabbt i med musslorna och häll på vin. Stormkoka under lock i ca fem min. Ta upp musslorna med hålslev och låt dem vila. Spar musselspadet.
- Skär torsk och lax i kuber ca 2 cm stora.
- Skala räkorna.
- Skär lök, vitlök, fänkål och morot i bitar.
- Hetta upp smör i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré och dillfrö och fräs i någon minut. Tillsätt grönsakerna och salt och fräs utan att de tar färg.
- Tillsätt vatten, fond, vin, tomater, musselspad och låt gryta puttra i ca 30 min. Rör då och då. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
- Dra grytan av plattan och lägg i lax och torsk. Låt dra under lock i 5-6 min.
- Rör försiktigt så fisken blandar sig med resten. Tillsätt räkor och persilja/dill.
Vitlöksbröd
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mosa smör, vitlök och persilja i en skål. Tillsätt flingsalt.
- Skär skåror som skivor i baguetten så den håller ihop.
- Baka i ugnen i ca 5 min.
Citronmajonnäs
- Blanda majonnäs, citron och en nypa flingsalt.
Att dricka till – Vi drack Leth – en Grüner Veltliner som passade utmärkt till soppan!
Lycka till!
Pernilla