Pernilla Elmquist logo

Fisksoppa med havets frukter

En mustig fisksoppa med smaker från havet är lyxigt till både lunch och middag. Satsa på fina fisken som torskrygg och en fin laxbit (MSC-märkt) och blåmusslorna är som bäst nu när det fortfarande är kallt i vattnet. Ett gäng frysta räkor funkar hur bra som helst och njut med ett gott vitt vin och vitlöksbröd!

Smaklig måltid!

  • 2 msk rapsolja
  • 500 g blåmusslor
  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja, hackad
  • 2 dl vitt vin
  • 300 g torskrygg
  • 400 g lax
  • 300 g räkor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 3 morötter
  • 50 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk dillfrö
  • 1 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 3 msk konc fiskfond
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st tomatkonserver med hela tomater t ex marsano
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 nypa socker
  • persilja/dill
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk persilja
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 små bagetter alt. stora korvbröd
  • 2 dl majonnäs
  • saft fån en ca halv citron
  • flingsalt

 

Gör så här

  1. Skölj musslorna.
  2. Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i en stor kastrull utan att de tar färg.
  3. Skruva upp värmen till max och snabbt i med musslorna och häll på vin. Stormkoka under lock i ca fem min. Ta upp musslorna med hålslev och låt dem vila. Spar musselspadet.
  4. Skär torsk och lax i kuber ca 2 cm stora.
  5. Skala räkorna.
  6. Skär lök, vitlök, fänkål och morot i bitar.
  7. Hetta upp smör i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré och dillfrö och fräs i någon minut. Tillsätt grönsakerna och salt och fräs utan att de tar färg.
  8. Tillsätt vatten, fond, vin, tomater, musselspad och låt gryta puttra i ca 30 min. Rör då och då. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
  9. Dra grytan av plattan och lägg i lax och torsk. Låt dra under lock i 5-6 min.
  10. Rör försiktigt så fisken blandar sig med resten. Tillsätt räkor och persilja/dill.

 

Vitlöksbröd

  1.  Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mosa smör, vitlök och persilja i en skål. Tillsätt flingsalt.
  3. Skär skåror som skivor i baguetten så den håller ihop.
  4. Baka i ugnen i ca 5 min.

 

Citronmajonnäs

  1. Blanda majonnäs, citron och en nypa flingsalt.

Att dricka till – Vi drack Leth – en Grüner Veltliner som passade utmärkt till soppan!

 

Lycka till!

Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck