Pernilla Elmquist logo

Skånsk Äggakaka

Skånsk äggakaka är en riktig favorit. En variant på fläskpannkakan och kolbulle som kräver mycket kärlek och lite trix med ”vändningen” på tallrik eller grytlock. Rör lingonen själv. Stek fläsket knaprigt. drick iskall mjölk till och njut!

Smaklig måltid!

  • 4 port
  • 250 g rimmat fläsk
  • 6 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 1/2 dl mjölk
  • smör

 

Gör så här

  1. Skiva fläsket i tunna skivor och stek på medelvärme i torr stekpanna. Låt skivorna rinna av på hushållspapper. Spar stekflottet.
  2. Vispa i hop ägg och mjöl till en smet utan klumpar. Tillsätt salt.
  3. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet.
  4. Smält smör i en djup stekpanna på medelvärme. Äggakakan ska vara ca 5 cm tjock så använd en mindre stekpanna där inget fastnar!
  5. Häll i smeten i pannan. Fös smeten mot centrum av äggakakan med en stekspade till den stannat helt.
  6. Tag en tallrik eller ett grytlock och lägg på stekpannan. Vänd kakan upp och ner.
  7. I med lite smör i stekpannan igen och låt äggakakan glida ner i stekpannan. Grädda i ca 3-4 minuter.
  8. Servera med stekt fläsk och rårörda lingon.

 

Lycka till!

Pernilla

 

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck