Pernilla Elmquist logo

Fluffig fläskpannkaka

Pernilla Elmquist - Fläskpannkaka

Ibland bara längtar man efter något riktigt enkelt, gott och klassiskt. I veckan, visade det sig att jag och min yngste son, längtade efter precis samma sak – Fläskpannkaka. Det är hur gott som helst, och så enkelt att göra. Den här blev extra fluffig och hade lite svårt att få plats på plåten, men ju mer pannkaka desto godare.

Pernilla Elmquist - Fläskpannkaka

Jag hade ett helt gäng med fina ägg i kylen, och svärmor hade stoppat en påse frysta, dalsländska lingon i frysen i somras, så det var inget snack om saken vad det skulle bli för middag. Yngste sonen blev riktigt lycklig och jag tror resten av familjen med.

Man behöver inte krångla till det så förfärligt…som man ibland gör, utan med ägg och fläsk kommer man långt. Eftersom det är äppelsäsong nu, så lägger jag till lite stekta äpplen, som passar toppen till fläsket och äggen, och med lite sirap…ja, detta är inte världens nyttigaste middag, men det struntar jag i. Ibland är man bara sugen på någon enkelt, gott och klassiskt.. helt enkelt. Varsågoda!

Fluffig fläskpannkaka, stekta sirapsäpplen och lingon (4-6 personer)

 • 600 g rimmat fläsk
 • 6 ägg
 • 4,5 dl vetemjöl
 • 3 dl mjölk
 • 3 dl grädde
 • 0,5 tsk strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 4 äpplen
 • smör att steka i
 • 1 msk sirap
 • färska lingon och lingonsylt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Tärna fläsket fint och strö ut på plåten. Ugnsstek tills det är knaprigt och har en fin färg.
 3. Vispa äggen fluffiga. Sikta över mjölet och vispa ihop.
 4. Tillsätt mjölk, grädde, socker och salt och vispa till en fin smet. Låt stå och svälla i rumstemperatur i ca 30 min.
 5. Häll över smeten över fläsket och grädda i a 25 min.

Äpplen

 1. Skala och skiva äpplena.
 2. Stek i smör och sirap på medelvärme tills de mjuknat men har lite tuggmotstånd.

Servera

Fläskpannkakan med färska lingon, lingonsylt och sirapsäpplen. Drick gärna iskall mjölk till.

Lycka till!

Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck