Pernilla Elmquist logo

Grillad höstgös kantareller & betor

Ni har väl inte tagit in grillen för gott? Bara för att solen inte steker hett längre, betyder det inte att man inte kan fortsätt grilla.

Jag har blivit en året runt grillade, och tycker det är precis lika mysigt att grilla när höstlöven fladdrar och snön yr. Som t ex mina sotare i vintras.

Och just nu, när man kan få tag på fin färsk fisk, så tveka inte. Kanske drar du upp den själv om du har tillgång till sjö och båt eller så hälsar du på hos den lokala fiskbutiken.

Fyll din fisk med goda örter, lite smör och citron och servera dem med färska rödbetor och nyplockade kantareller. Det är enkelt och blir vansinnigt gott. Får du inte tag på gös, så prova abborre eller röding. Lax funkar också fint, men för mig är gösen den bästa.

Dra upp din egen fisk eller köp en pinfärsk fisk hos fiskhandlaren och grilla den hel. Låt alla gäster plocka kött från fisken och servera allt på ett stort fat.

Grillad gös, betor och kantareller (4 personer)

  • 1 hel färsk gös (eller t ex forell, röding, abborre)
  • 0,5 citron i skivor
  • en näve örter (persilja, dill, timjan)
  • ca1 tsk salt
  • ca 1 msk smör
  • 8 st färska rödbetor
  • salt
  • 400 g kantareller
  • 1 msk smör
  • flingsalt
  • 8 st fina svenska tomater
  • 2 rödlökar
  • smör
  • flingsalt
  • färsk timjan
  • ca 100 g smör
  • skalet av en halv citron

Gör så här:

  1. Om fisken är hel, ta ut alla inälvor och skölj den ren. Torka och salta invändigt. Fyll den med örter, citronskivor och smör och bind ihop den med hushållssnöre.
  2. Grilla fisken på grill i ca 10-15 min tills innertemperaturen är 52 grader. Vänd fisken en gång. Vid servering drar du bort skinnet.
  3. Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten och gnid bort skalet. Skär i grova bitar.
  4. Rensa och borsta kantarellerna rena. Lägg dem i en torr panna och stek dem så vätskan kokar bort. Tillsätt smör och flingsalt. (Du kan steka på grillgallret i stekpanna om du har ordentlig glöd i grillen)
  5. Skiva tomaterna och löken och lägg på en bit folie (gör två paket) lägg en klick smör, lite färsk timjan och flingsalt och vik ihop till ett paket. Grilla samtidigt som gösen i ca 12-15 min. Vänd då och då på paketet.
  6. Smält smöret, tillsätt skal från citronen och bryn det försiktigt tills det doftar nötigt.

Dryck: 2011 Torricella ett torrt fylligt och mycket smakrikt, smörigt örtigt vitt vin på Chardonnaydruvan. Inte jättebillig, men väl värd en fin fisk! 139 kr. Fint fat från Ståhl – Arabesque 659kr.

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck