Pernilla Elmquist logo

Pumpasoppa och skräckblandad förtjusning

Mitt förhållande till pumpan är läskig. Det var när jag såg filmen Alla Helgons Blodiga Natt (Halloween originalet 1978) som jag blev livrädd för den gigantiska, brandgula leende grönsaken.

Då hade Halloween inte slagit igenom i Sverige än, och vi var lyckligt pumpafria. Idag är det inte alls lika läskigt. Jag har blivit kompis med den brandgula grönsaken och har accepterat att pumpan är här för att stanna.

En värmande pumpasoppa har blivit en nödvändighet i mitt nordiska kök, nu när höstlöven börjar dingla från träden. Under hösten och vintern odlas pumpor i Skandinavien och är både i säsong och miljösmart.

Pumpan är en gurkväxt och tillhör pumpasläktet och jag använder butternutpumpan som är söt, nöjaktig och härligt orange i köttet.Den är användbar på många olika sätt. Rosta, koka, sylta, picka och puréa. I sallader, soppa eller som tillbehör till kött, fisk och fågel. Fröna är toppen som de är eller rostade i sallader eller frukostmüsslin.

Rosta lite hasselnötter till och bjud på ett härligt nybakat surdegsbröd, så har du en riktigt mysig och inte alls läskig höstmiddag. Varsågoda!

Rostad pumpasoppa med isterbandssmulor & hasselnötter (4-6 personer)

Ca 1 timme

  • 1,3 kg butternutpumpa
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1stor potatis
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja
  • ca 5 dl mjölk
  • ca 5 dl grädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Salt och vitpeppar att smaka av med
  • 1-2 isterband
  • 100 g hasselnötter
  • rapsolja att ringla över
  • några persiljeblad att dekorera med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär alla grönsaker i små bitar.
  3. Lägg grönsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och ringla över rapsolja. Rosta i ugnen i ca 35-40 min.
  4. Bryn smöret, lägg i grönsakerna och låt dem puttra i ca en minut. Mosa med potatisstöt.
  5. Mixa grönsakerna med mjölk och grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och vitvinsvinäger.
  6. Ta bort skinnet från isterbandet, hacka sönder innanmätet med en kniv och stek det i smör.
  7. Rosta nötterna i torr panna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Grovhacka

Servera soppan med isterbandshack, nötter, lite rapsolja, bladpersilja och ett gott surdegsbröd.

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck