Pernilla Elmquist logo

Gravad lax

Gravad lax är en riktig klassiker och enkel att göra själv. Du behöver bara lite tid… laxen bör frysas i tre dygn för att vara på den säkra sidan. Använd alltid MSC-märkt fisk.  Här är ett recept på dillgravad lax och vill du se hur jag gör lajv … så kan du följa mig på tiktok (Pernillaelmquist).

Lycka till!

 

  • 600 g laxsida
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 1 dl grovhackad dill

 

Gör så här

  1. Frys laxen i tre dyg.
  2. Tina och putsa laxen.
  3. Dela den i två lika stora halvor.
  4. Blanda socker och salt och massera in köttsidorna.
  5. Strössla över dill.
  6. Lägg sidorna kött mot kött och strössla/ massera in socker/salt och dill på båda sidor.
  7. Svep in laxen i plastfolie och lägg i kylen i 48 timmar.
  8. Skölj laxen snabbt och toka av.
  9. Skär i tunna fina skivor och servera t ex på rågbröd eller med en god potatisgratäng.

Smaklig måltid!

Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck