Nu är det snart påsk och för mig är det viktigt att lammet har fått gå ute under sommaren och slaktas på hösten. Därför köper jag ibland ett halvt lamm från vår kompis Albin som föder upp på sin gård här i närheten och fryser in så jag har till påsken. Här kommer ett recept på ugnsbakad lammstek på ben.
Smaklig måltid!
-
1 lammstek med ben ca 2,5 kg
-
1 kruka rosmarin
-
1 kruka timjan alt 2 msk torkad timjan
-
1 msk citronpeppar
-
2 rejäla nypor flingsalt
-
några varv med svartpepparkvarnen
- 2 msk rapsolja
-
skal från en halv citron
-
2 msk flytande honung
-
tio vitlöksklyftor (varav 4 i skivor som du sticker in i små snittade hål i steken)
-
smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft och putsa lammsteken fri från hinnor.
- Plocka bladen från rosmarin och timjan och mortla med övriga kryddor, olja, citronskal och honung.
- Gnid in kryddoljan runt hela steken.
- Ringla lite rapsolja på en djup ugnsplåt och lägg lammsteken på plåten. Snitta några små hål och stick in några skivade vitlöksklyftor. Toppa lammsteken med några smörklickar.
- Baka i ugnen i ca tio min tills lammsteken får en fin stekyta. Plocka ut den, låt ugnen svalna, sätt ugnen på 80 grader vanlig värme, i med en termometer och ugnsstek tills den har en innertemperatur på 57 grader. Det tar ca 7 timmar.
- Ta ut steken och låt den vila.
Jag serverar gärna lammet med en gräddig potatisgratäng, riven pepparrot, smörslungad spenat och ugnsbakade tomater.
Lycka till!
Pernilla