Pernilla Elmquist logo

Lammstek på ben

Nu är det snart påsk och för mig är det viktigt att lammet har fått gå ute under sommaren och slaktas på hösten. Därför köper jag ibland ett halvt lamm från vår kompis Albin som föder upp på sin gård här i närheten och fryser in så jag har till påsken. Här kommer ett recept på ugnsbakad lammstek på ben.

Smaklig måltid!

 

  • 1 lammstek med ben ca 2,5 kg
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan alt 2 msk torkad timjan
  • 1 msk citronpeppar
  • 2 rejäla nypor flingsalt
  • några varv med svartpepparkvarnen
  • 2 msk  rapsolja
  • skal från en halv citron
  • 2 msk flytande honung
  • tio vitlöksklyftor (varav 4 i skivor som du sticker in i små snittade hål i steken)
  • smör

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och putsa lammsteken fri från hinnor.
  2. Plocka bladen från rosmarin och timjan och mortla med övriga kryddor, olja, citronskal och honung.
  3. Gnid in kryddoljan runt hela steken.
  4. Ringla lite rapsolja på en djup ugnsplåt och lägg lammsteken på plåten. Snitta några små hål och stick in några skivade vitlöksklyftor.  Toppa lammsteken med några smörklickar.
  5. Baka i ugnen i ca tio min tills lammsteken får en fin stekyta. Plocka ut den, låt ugnen svalna, sätt ugnen på 80 grader vanlig värme, i med en termometer och ugnsstek tills den har en innertemperatur på 57 grader. Det tar ca 7 timmar.
  6. Ta ut steken och låt den vila.

 

Jag serverar gärna lammet med en gräddig potatisgratäng, riven pepparrot, smörslungad spenat och ugnsbakade tomater.

 

Lycka till!

Pernilla 

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck