Pernilla Elmquist logo

Att koka en levande hummer till nyår

Som kock måste man provlaga allt och förra året bestämde jag mig för att koka hummer. Levande. För det är så man gör, eller hur, om man inte köper den färdigkokt. Jag måste erkänna att detta var riktigt jobbigt som förstagångshummerkokare.

Vi köpte hummern på Ringsjö Fisk. Han var stor och fin och lite sömning, när vi fick honom, med gummibandförsedda klor, i en stor låda. Jag hade sovit riktigt illa natten innan och bävade för att stoppa en levande hummer i kokande vatten. Det blev inte bättre av att min sambo döpte honom….till Humle….

Men som sagt, ska man anse sig vara kock, så måste man prova allt inom kokonsten och nu var det dags för den levande hummern. Med en stor gryta kokande på spisen, kände jag mig ärligt talat som en kannibal… Tänk om jag gjorde fel? Tänk om Humle fick lida i onödan? Behövde vi verkligen hummer till nyår?

Till sist tog jag mod till mig och snabbt som tusan stoppa ner Humle i det kokande vattnet och på med locket. Hjärta slog ordentligt i bröstet på mig och det tog ett tag innan jag kände mig helt lugn igen. Grattinerad i ugnen med lite vitlökssmör, blev det en mycket god nyårsförrätt, som jag aldrig kommer glömma….men ett tips…döp INTE hummern innan ni kokar den. Varsågoda!

Vitlöksgratinerad nykokt hummer (4 personer)

 • 2 levande humrar ca 500 – 700 g/st
 • 10 l vatten
 • 3 dl salt
 • 1 dl strösocker
 • 1 mörk öl Guinnes
 • Dillkvistar
 • Koka ca 7 min
 • 25 g smör
 • 1 vitlöksklyfta
 • Persilja
 • Salt
 • Peppar

Gör så här:

 1. Koka upp vatten, salt, strösocker, guinnes och dill och låt koka i några minuter.
 2. Klipp av gummibanden från klorna. Se till att vattnet kokar ordentligt och lägg ner humrarna med huvudet först i grytan och lägg på locket.
 3. Koka humrarna på låg värme i 5–6 minuter.
 4. Låt dem svalna i spadet och ställ dem kallt, gärna i spadet över natten.
 5. Sätt ugnen på 250 grader.
 6. Blanda ihop smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
 7. Klyv humrarna mitt i tu och lägg dem i en ugnsfast form. Hugg ett jack i klorna, så blir det lättare att ta av skalen sen. Lägg även dem i formen. Klicka över vitlökssmöret på humrar och klor och gratinera högt upp i ugnen i ca fem min, men bara tills smöret smält och fått lite färg.

 

gott nytt år och lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck