Pernilla Elmquist logo

Syrlig vintrig vitkålssoppa

Kål är inte vidare romantiskt tycker nog de flesta. Många associerar vitkålen till den trista, oljiga pizzasalladen, men då ska ni veta att vitkålen tassar runt i finrummen och anses vara en riktig delikatess.

Och jag håller med. Vitkål och framför allt spetskål, som är en variant av vitkålen, är hur gott som helst och mycket användbar i matlagning. Dessutom kostar den nästan ingenting, jämfört med många andra grönsaker.

Här uppe i kalla norden har vi odlat vitkål sedan vikingarna härjade och plundrade under sina vikingatåg, och den  slog igenom ordentligt under medeltiden, som en tålig och lättodlad grönsak  i vårt nordliga klimat. Men den ses ofta som fattigmansmat och har en nöd-stämpel på sig, men fråga vilken ”finkock” som helst så kommer han/hon sjunga sin lovsång över vitkålen.

Kål i alla former tillhör det nordiska köket och På Taffel.se kan du läsa om Ugglarps grönt, som odlar kål i långa banor. Vitkål har också fått lite dåligt rykte från skoltiden då, tyvärr, husmansdelikatesser som kåldolmar och kålpudding, fick sig en känga av skolköken, men just de rätterna står högt på min husmanslista. Finns knappast något godare än koldolmar med gräddsås och lingon. Idag har jag kokat en enkel, nyttig vitkålsoppa där ättika får sura till den en aning och sirapen får balansera upp dem sötma. Värmande, nyttig och billig. Skippa laxen och du får en helt vegetarisk variant. Varsågoda!

Sötsur vitkålsoppa och lax (4 personer)

  • 0,5 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 0,5 bit purjolök
  • 1 msk sirap
  • 1 msk smör
  • 1,3 l vatten
  • 1,5 msk hönsbuljongfond
  • 1,5 msk ättika (12 %)
  • 2 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • salt
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • ca 400 g laxkuber
  • dill

Gör så här:

  1. Skär bort stocken ur vitkålshuvudet och skär bladen i bitar (ca 2 cm stora).
  2. Skär löken i klyftor och purjolöken i skivor.
  3. Bryn smöret och fräs kål, lök och purjolök i några minuter tills de får lite färg. Rör så det inte bränns.
  4. Tillsätt vatten, hönsbuljong, ättika, lagerblad, vitpepparkorn och lite salt. Koka långsamt i ca 45 min.
  5. När det är 2 min kvar, lägg i ärtorna.
  6. När 45 min gått. Lägg i laxtärningar (ca 2×2 cm) i soppan, dra den från värmen och låt stå under lock i ca 2-3 min.
  7. Garnera med friska dillvippor.

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck