Pernilla Elmquist logo

Sill med smak av lakrits

Trodde ni att jag lagt in färdigt för i år…? Nähädå! Nu är det snart jul och visst har jag tusen järn i elden, men att lägga in sill…det tar jag mig tid till.

Just sill är så kul av den anledningen att man kan spåna ihop vad som helst. Har du bara den goda inlagda sillen ( femminuters, inläggningssill eller sillar som du ska vattna ur själv) så kan du mixa och matcha det mesta

.

 

Fundera på vilka smaker du gillar… Jag är ju en stor fan av klara sillar med massor med lök. Och så gillar jag lakrits. Hmmmm….lakritssill….FÄNKÅL! Fänkål har jag aldrig använt mig av i en sillinläggning, men den här gången gick jag “all in” kan man säga. Fänkål OCH anisfrön. Mycket lakritssmak ska det vara.

Ihop med den salta och sötsyrliga lagen, blev det riktigt gott! Varsågoda!

 

Fänkålsill

 • 1 burk inläggningssill
 • 1dl ättika
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten
 • 15 kryddpepparkorn
 • 1 tsk anisfrön
 • 2 lagerblad
 • 0,5 fänkål med dill
 • 1 liten gul lök
 • rivet skal av en apelsin

Gör så här:

 1. Skölj sillen och torka av den. Skär i en cm bitar.
 2. Koka ihop ättika, socker, vatten, grovkrossade kryddpepparkorn, anisfrön, lagerblad. Låt svalna.
 3. Skiva lök och  fänkål tunt och spara dillen. Riv skalet av en apeslin.
 4. Varva fänkål, sill, lök. Häll på lagen och blanda i appelsinskal. Låt stå i två dygn så drar den åt sig ordentligt med smak.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck