Pernilla Elmquist logo

Effektiva julköttbullar

Pernilla Elmquist - Julköttbullar

Köttbullarna har sin givna plats på julbordet. Ett måste i mitt nordiska kök, och jag kryddar gärna upp dem med anjovis och ordentligt med kryddpeppar.

Pernilla Elmquist - Julköttbullar

Men det där med att stå och rulla hundratals köttbullar, om man nu ska ha en sådan där gigantisk Fanny-å-Alexander-jul ( vilkan man sällan har…men OM) då är det ganska tidsödande att rulla för hand och steka i stekpanna.

Pernilla Elmquist - Julköttbullar

Jag har hört talas om det…men aldrig provat. Att spritsa bullarna på plåt och steka dem i ugn. Varför jag aldrig provat, kan bero på att jag aldrig haft någon riktig Fanny-Å-Alexander-jul med hela tjocka släkten hemma hos mig, och därför haft gott om tid att rulla och steka. Men häromdagen skulle jag göra mitt första julbord för ett företag, och då tänkte jag provköra med sprits och ugnsstekt för att se om jag kunde effektivisera steka-köttbullar-tiden.

Pernilla Elmquist - Julköttbullar

Och DET gjorde jag! Varför har jag aldrig gjort detta förut? Se till att smeten är ganska lös, att du klipper ett ganska stort hål i spritspåsen, och rör runt bland bullarna i ugnen någon gång då och då, så kan du få ut flera hundra köttbullar SAMTIDIGT som du förbereder andra härliga julrätter.
Varsågoda!

Julköttbullar med sprits (ca 150-180 st)

  • 2 kg nymald blandfärs av nöt och gris
  • 2 stora gula lökar
  • 3 msk smör
  • Ca 1,5 dl ströbröd
  • 5 dl mjölk
  • 100 g (en ask) anjovisfiléer
  • Spadet från anjovisasken
  • 2 msk nykrossad kryddpeppar
  • Ev lite extra salt
  • Smör att steka i

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på ca 225 grader varmluft. (240 grader vanlig ugn)
  2. Finhacka gul lök och stek den mjuk i smör på mellanvärme utan att den tar färg. Låt den svalna.
  3. Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i ca tio min.
  4. Hacka anjovisfiléerna.
  5. Blanda nötfärs med lök, ströbrödsblandningen, anjovisfiléer och spad. Tillsätt mjölk så att det blir en mjuk konsistens på färsen.
  6. Tillsätt kryddpeppar och smaka av med ev mer salt.
  7. Smörj två plåtar med smör och fyll en spritspåse med smet.
  8. Sprits ut köttbullar på plåten i den storlek du vill ha dem. Jag gillar mindre julköttbullar, och sätt in plåten i ugnen och låt dem gräddas till de har fin färg. Det tar ca 10-15 min. Rör runt bland bullarna då och då.

Känner ni hur det börjar jula till sig….

Lycka till!

Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck