Pernilla Elmquist logo

Årets julsill 2013!

Årets julsill….Jag måste lägga in en sill varje år och i år är jag ute i god tid. Men vad….? Jag älskar klara sillar och jag tycker allra bäst om löksill. Mycket lök, krossad kryddpeppar…ja ganska klassiskt och inget tillkrånglat.

Men i år ville jag fundera ut en annan sill. Kanske en krämig variant. Då slog det mig plötsligt att min favoritsil från i somras, var en variant med matjesill, rödbetor, lök, pepparrot, brynt smör…inspirerad av Mathias Dahlgrens goda lunchsill som jag åt på Matbaren tidigare i år. Jamen varför inte lägga in den i en krämig sås?

Så mycket riktigt. Julens sill i år är en juliga inlagd krämiga variant av min sommarförrätt. Utan rödbetorna men med härligt syrliga juläpplen istället. Varsågoda!

Krämig matjessill, pepparrot och brynt smör (4 personer)

 • 2 askar matjesill av fin kvalité
 • 1 syrligt äpple
 • 1 liten rödlök
 • 3 vippor dill
 • ca en tsk riven färsk pepparrot (efter smak)
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 msk spad från sillen
 • 1 msk brynt smör
 • 2 nypor flingsalt
 • 1 tsk sirap/flytande honung

Gör så här:

 1. Häll av spadet och spara det. Skär sillen i centimeterstora bitar.
 2. Skala och tärna äpplet fint. Finhacka rödlök och grovhacka dillkvistar.
 3. Blanda Crème fraiche med äpple, rödlök, dill, pepparrot,  spad, brynt smör, flingsalt och honung/sirap.
 4. Blanda i sillen och låt den dra över natten.

Drick ett mörkt öl med lite sötma till och servera på ett krispigt, gott knäckebröd!

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck