Pernilla Elmquist logo

Morfar, raggmunk och vidbränt fläsk

Pernilla Elmquist - Raggmunk och stekt fläsk

Min morfar Oskar var en mysig gubbe som ibland tog sig en hutt för mycket, men som hade ett hjärta av guld. Han rökte pipa, reste med mig runt hela jorden på sin stora jordglob och åt vidbränt fläsk.

Pernilla Elmquist - Raggmunk och stekt fläsk

Han älskade det. Ju bränder desto bättre. Och det var min mormor som stekte. Hon stod alltid i köket, på sina hemvävda mattor och rörde i grytorna. Där serverades kroppkakor, kåldolmar, bruna bönor och raggmunk med fläsk och lingon. Husmanskost när den är som bäst.

Pernilla Elmquist - Raggmunk och stekt fläsk

Jag minns dofterna av morfars piprök blanda sig med kalops och stekt strömming när vi reste jorden runt. Ibland lämnade jag morfar åt sitt öde i Kualalumpur och smög in till mormor för att sitta i pinnsoffan och titta på. Hungrig som en varg och förväntansfull på det som puttrade i grytorna. Det låter nästan som en klyscha ur dagens kockbarndomsminnen “jag minns min mormors kroppkakor …” men så är det. Mormor Ellens mat och Morfar Oskars aptit på både mat och äventyr, ligger till grunden för den mat jag lagar idag, och idag vill jag bjuda er på Raggmunk! (men sorry morfar, inte med vidbränt fläsk) Varsågoda!

Raggmunk med äpple, stekt fläsk och lingon (4 portioner)

 • ca 800 g rimmat stekfläsk
 • lite olja och smör att steka i
 • 2 ägg
 • 1 tsk salt
 • 1 dl mjölk
 • 1 msk vetemjöl
 • ca 1 kg potatis
 • 4 äpplen
 • solrosolja och smör att steka i
 • Rårörda lingon
 • 250 g lingon (frysta går fint men se till att de tinat innan du börja röra)
 • 0,5 dl socker

Gör så här:

 1. Börja med att blanda lingon och socker och rör då och då till sockret löst sig.
 2. Under tiden: Stek på fläsket i lite olja och smör och stek det knaprigt men inte torrt. Spar stekfettet. Håll det varmt t ex i ugnen på låg temperatur, eller i en skål med folie över.
 3. Blanda ägg, salt, mjölk, vetemjöl till en smet.
 4. Skala och riv potatis och äpple grovt ner i smeten. Blanda väl och smaka av med salt.
 5. Värm upp stekfettet från fläsket och tillsätt lite extra olja och smör ( ja…det ska vara rikligt med olja och smör) och stek raggmunkar. ta lite mer smet än en vanlig plätt, klicka i stekpannan och platta till med stekspaden. Låt raggmunken stekas på medelvärme tills den börjar bli lite frasig i kanterna. Vänd och stek färdigt i ca en- två min på andra sidan. (glöm inte att röra i lingonen då och då).

Servera två raggmunkar/pers med stekt fläsk och lingon och drick riktigt kall mjölk till!

Lycka till!

Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck