Visst är det gott med krämiga sillar, roliga smaker som lakrits och saffran, men inget slår en löksill. Jag brukar köpa “fransk löksill” i affären till helgfrukostarna, men tänkte “Varför gör jag det…när jag kan lägga in min egna löksill?!”
Så jag köpte på mig i stort sätt alla olika sorters lök jag kunde hitta – silverlök, rödlök, , schalottenlök, ramslök och salladslök för att lägga in den ultimata löksillen.
Lagen ska naturligtvis ha en smak av kryddpeppar och senapsfrö, för att tillfredsställa mina inlagda-löksills-krav och några lagerblad förstås.
- 1 burk inläggningssill
- 2 dl ättika (12 procent)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 10 krossade kryddpepparkorn
- 1 tsk gula senapskorn
- 2 lagerblad
- 1/2 rödlök
- 1/2 silverlök
- 20 gr ramslök
- 5 cm purjolök
- 2 salladslökar
- 1 schalottenlök
Gör så här
-
Koka ihop lagen med kryddorna och låt svalna helt.
-
Skölj av sillfiléerna och skär dem i bitar på ca en cm.
-
Skala och skiva all lök tunt.
-
Varva lök och sill i en burk/kruka med lock och häll över den kalla lagen. Låt stå i två dygn i kylskåp. Sillen håller ca en vecka i kylen.
Lycka till – Pernilla