Pernilla Elmquist logo

Kräftströmming eller kräftsill?

Sill. Strömming. Sill. Strömming. Ibland säger jag sill. Ibland säger jag strömming. Blir alltid lika förvirrad.I går handlade jag 600 gram strömming hos fiskhandlaren i Höör. På etiketten stod det 600 gr sill.

Nu är det så att jag bor i Skåne och här säger man sill om strömming. Själv är jag uppväxt i mellansverige (Örebro) och där säger vi strömming. Förutom när vi lägger in sill…så här säger Wikipedia: ”I höjd med Kalmar, breddgrad 59° 30′ och norr därom, är benämningen strömming och räknades tidigare som en självständig art. En sill från Västerhavet har ett förhållandevis kort huvud jämfört med en strömming från Östersjön. Sillen från Västerhavet uppnår en längd på 23-30 cm. Strömming från norra Östersjön är något kortare och har en längd på 15-24 cm och har successivt lägre antal ryggkotor ju längre in i Bottniska viken den kommer från. Det har länge antagits att skillnaden mellan sill och strömming är miljöbetingad, men nyare forskning har påvisat tydliga genetiska skillnader.”

Vare sig det nu är sill eller strömming, samma fisk eller olka arter, så är det en delikatess på många olika sätt.Både billig och smarrig och idag gör jag en gammal favorit från mormor och mamma med inspiration från Leif Mannerström, Mr sill&strömming himself.

Varsågoda!

Kräftströmming

(4 portioner)

 • 20 strömmingar/sillar
 • 1 dl tomatpuré
 • 0,5 dl ansjovisspad
 • 1,5 dl vispgrädde
 • 1 msk dillfrö
 • 1 knippa dill, finskuren
 • 3 msk brynt smör
 • salt och nymalen peppar efter smak
 • 1 nypa socker
 • smör till formen

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 2. Putsa strömmingen och klipp bort ryggfenan.
 3. Blanda tomatpuré, anjovisspad, vispgrädde, dillfrö, dill, brynt smör, salt, svartpeppar och socker till en sås. Lägg strömmingen i såsen och blanda väl. Låt dra i en halvtimme.
 4. Smörj en ugnsfast form. Rulla strömmingen med skinnsidan utåt och lägg tätt i formen. Häll över såsen.
 5. Grädda i ugn i 20-25 minuter tills den får vacker färg.

Servera med nykokt potatis, knäckebröd med smör och en iskall öl. Mums!

 

Lycka till – Pernilla

 

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck