Pernilla Elmquist logo

Årets julsill granatäpple&lök

Att lägga in sill är en favoritsysselsättning så här inför jul i mitt kök. Som jag sagt förut, jag gör det för sällan och ofta gör jag samma gamla recept som alltid. Brantevikssillen och appelsinsillen står alltid på mitt julbord men det här året har experimentlustan tagit över.

Därför tänkte jag hitta på en annan sillkombination där här gången. Jag gillar klara sillar bäst och när jag hittade ett paket frusna granatäppelkärnor i frysen föll allt på plats.

Självklart skulle jag prova med de här vackra och syrliga små pärlorna. De är inte bara goda, utan väldig ”juliga” också. Med lite grön salladslök och favoritkryddan kryddpeppar, blev det en riktigt fräsch och härligt syrlig sill till årets julbord. Granatäpplet tappar tyvärr i färg efter två dygn i kylen, men du kan alltid strö över några fräscha kärnor inför serveringen på julbordet.

Varsågoda!

Granatäpple- och löksill.

(4 personer)

 • 1 burk inläggningssill
 • 0,5 dl ättika (12 procent)
 • 1 dl strösocker
 • 1,5 dl vatten
 • 8 kryddpepparkorn
 • 1 tsk gult senapsfrö
 • 4 salladslökar
 • 1,5 dl granatäpplekärnor

Gör så här:

 1. Häll av lagen från sillburken och spola den i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag.
 2. Koka ihop lagen (socker, ättika och vatten) så att sockret smälter. Låt kallna.
 3. Mortla kryddpeppar och senapsfrö och lägg i lagen.
 4. Skär salladslöken i tunna skivor.
 5. Skär sillen i ca 1 cm breda bitar.
 6. Varva sill, grantaäpplekärnor och lök i en burk med lock.
 7. Häll över lagen och låt stå två dygn i kylen.

Lycka till – Pernilla

 

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck