Pernilla Elmquist logo

Nordisk älgfärsburgare med lingonbea

Jag har aldrig sett en levande älg ute i det fria. Bara på Skansen och andra djurparker. Och jag vet inte hur jag hade reagerat om skogens konung helt plötsligt stått framför mig på en skogsväg, brölande och med gigantiska horn som nån jägare önskar han hade på väggen.

Nu bor jag då och då i skogen och anken på att möta älgen i det fria är lite skrämmande, men faktum kvarstår, att om man ska äta vilt, så måste man inse varifrån köttet kommer…

Idag blev jag sugen på hamburgare och fick tag på älgfärs. Älgfärs är magert och därför blandar jag i lite fläskfärs för att undvika att burgaren blir för torr. Lingonbea och hemgjorda pommesfrittes gör den här burgaren till en riktigt nordisk delikatess.

Just nu finns det gott om vilt i butikerna och så länge jakten pågår, tänker jag prova mig fram…i viltdisken. Bössa och jakt är inte riktigt min grej…ännu.
Varsågoda!

Dryck till – Prova ett mustigt och kryddigt vin till burgaren. Bolla Le Poiane Ripasso (nr 22320) 109 kr. Prisvärt alternativ är Duette Premium Pinot Noir (nr 6602), 99 kr, med inslag av jordgubbar, körsbär, färska örter, kanel och choklad.

Älgfärsburgare med lingonbea, picklad svamp & hemgjorda pommesfrittes

(4 personer) ca 1 timme (+ ett dygn för svampen att dra i lagen)

  • ca 400 g älgfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • ca 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 4 krossade enbär

Lingonbea

  • 250 g smör
  • 3 msk lingonvinäger (se separat recept)
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 4 äggulor

Lingonvinäger

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk lingon
  • 1 msk socker

Picklade svamp

  • 4 dl blandad svamp (t ex kantarell, skogschampinjon, trattkantarell)
  • 1 msk smör att steka

Lag

  • 0,5 dl ättika (12%)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • timjan

Hemgjorda pommesfrittes

  • 1 kg fast potatis
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ca 1 l rapsolja

Till servering

  • grovt bröd
  • blandad sallad
  • rödlök
  • tomat
  • lingon
  • timjan

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till älgfärsburgarna och forma fyra stora hamburgare.
  2. Stek dem i smör i ca 4 min på varje sida. Innertemperaturen ska ligga runt 62-65 grader.

Lingonbearnaise

  1. Gör lingonvinägretten först.

Lingonvinägrätt

  1. Rör lingon och socker tills sockret löst sig.
  2. Mixa lingon och vinäger till en dressing.

Lingonbearnaise

  1. Smält smör på svag värme och ta bort från plattan. Låt bottensatsen sjunka till botten.
  2. Koka ihop lingonvinäger, vatten, salt och peppar tills hälften återstår. (ca 2 msk)
  3. Sila vätskan till en kastrull som du sätter över ett vattenbad med varmt vatten (inte kokande!)
  4. Tillsätt äggulorna till lingonvinägern och vispa tills äggen börjar tjockna. Ta bort kastrullen från vattenbadet och tillsätt smöret i små portioner och vispa tills du får en krämig sås. Ta inte med bottensatsen.

OM SÅSEN SKÄR SIG! Om bearnaisen skär sig, lägg i en isbit och vispa ordentligt, så ”går såsen ihop” igen.

Picklade svamp

  1. Rensa svampen och riv den i bitar.
  2. Stek den i het panna så att vattnet dras ur svampen. Låt svalna.
  3. Blanda lagen och rör tills sockret löst sig.
  4. Blanda svampen med lagen och färsk timjan. Låt stå och dra gärna i ett dygn.

Hemgjorda pommesfrittes

  1. Skala och skär potatisen i lika stora, breda stavar.
  2. Vispa ihop vatten, salt och vinäger och låt potatisstavarna dra i tjugo minuter för att dra ut stärkelsen ur dem.
  3. Hetta upp olja i en kastrull (eller fritös) till 160 grader.
  4. Torka av potatisen och fritera den i ca 4-5 min för att få den mjuk.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera potatisen igen tills den får fin färg. I ca 3 min.
  6. Låt pommes friten rinna av på hushållspapper.
  7. Strö över flingsalt.

Tips! Du kan skvätta lite vinäger på pommes friten så blir det lite sting i dem.

Rödlök

  1. Skär löken i tjocka skivor och stek dem lätt i smör, så att de blir en aning mjuka.

Servera

Värm brödet i ugnen. Montera burgaren med sallad, burgare, tomat, lök, lingonbearnaise och servera med lingon, picklad svamp och pommes.

 

Lycka till – Pernilla

 

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck