Pernilla Elmquist logo

Kryddiga julköttbullar med ansjovis

Inget julbord utan kryddpeppriga köttbullar och i år har jag upptäckt smaksättning med ansjovis! Insåg, när jag stod här i köket och rullade, rullade och rullade (180 st) och stekte köttbullar, att smaken av ansjovis är gudomlig.

Det är en sorts sälta som ”lyser” igenom och ihop med kryddpepparen och gör köttbullarna till just julköttbullar. Och så blir de mumsigt saftiga.

Normalt sätt är ju alla andra köttbullar i mitt kök utan kryddpeppar, och det är bara nu som jag får ”go crazy” med kryddpepparen i köttfärssmeten. Men det måste vara rätt mängd, annars blir det för ”juligt”om man säger så.

I år gör jag extra många köttbullar, eftersom jag vet att de går åt, inte bara på julafton utan även i mellandagarna. En kall köttbullemacka med rödbetssallad på vörtbröd är ljuvligt som frukost t ex. Satsa på nymalen blandfärs av nöt och gris om du har möjlighet. Det lönar sig och blir så mycket godare. Varsågoda!

Julköttbullar med anjosvis och kryddpeppar (ca 150-180 köttbullar)

 • 2 kg nymald blandfärs av nöt och gris
 • 2 stora gula lökar
 • 3 msk smör
 • Ca 1,5 dl ströbröd
 • 5 dl mjölk
 • 100 g (en ask) ansjovisfiléer
 • Spadet från ansjovisasken
 • 2 msk nykrossad kryddpeppar
 • Ev lite extra salt
 • Smör att steka i

Gör så här:

 1. Finhacka gul lök och stek den mjuk i smör på mellanvärme utan att den tar färg. Låt den svalna.
 2. Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i ca tio min.
 3. Hacka ansjovisfiléerna.
 4. Blanda nötfärs med lök, ströbrödsblandningen, ansjovisfiléer och spad. Tillsätt mjölk så att det blir en mjuk konsistens på färsen.
 5. Tillsätt kryddpeppar och smaka av med ev mer salt.
 6. Stek köttbullarna i smör i ca 3-4 min på medelvärme tills de får en mumsig stekyta.

God Jul – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck