Pernilla Elmquist logo

Surdegsfritera en bläckfisk

Det går en fritera-i-surdegs-trend genom restaurangvärlden känns det som. Jag läser massor av mattidningar och kokböcker och plötsligt friterar man hej vilt i surdeg.  På Familjen i Göteborg har man t ex gjort en härlig variant av fish-and-chips där man friterar fisk och skaldjur i surdegssmet med en hummermajonnäs. Mums!

Kul idé tycker jag, att använda surdeg till något annat än bara bröd. Jag blev inspirerad och när jag dessutom sprang på en färsk bläckfisk på City gross i Höör (!) så kunde jag inte låta bli att testa. Det var mitt första möte med en färsk bläckfisk. Med alla tentakler kvar och redo att rensas. Har läst någonstans att man kniper av huvudet och vrider till och får med alla inälvorna ut. Hm…det var inte så lätt. Men spännande att se vad som döljer sig i en bläckfisk… HÄR är en bra video på hur du rensar en bläckfisk.

Med några fina pilgrimsmusslor, som redan var rensade, och lite tålamod med två dagars surdegsväntan, gjorde jag en god och lite extra lyxig lunch till oss i stugan idag. Varsågoda!

Surdegsfriterad bläckfisk pilgrimsmussla och aioli

(2-4 pers, för två som huvudrätt, för fyra som förrätt)

 • 2 dl rågmjöl
 • 2 dl vatten
 • 1 färsk bläckfisk eller bläckfiskringar
 • 6 pilgrimsmusslor
 • 1 ägg
 • 5 dl rapsolja
 • Flingsalt
 • Citron
 • Persilja

Aioli

 • 1 äggula
 • 1 tsk dijonsenap
 • Ca 1 msk färsk citronsaft
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Ca 2 dl rapsolja
 • Persilja
 • En citron i bitar

Gör så här:

 1. Blanda mjöl och vatten och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
 2. Rensa bläckfisken och skär kroppen i ca en halv cm breda bitar. Salta pilgrimsmusslorna lätt.
 3. Om det bildats en skorpa på surdegen, som det gjorde för mig, ta bort den. Vispa snabbt i ett ägg.
 4. Hetta upp rapsolja till 180 grader.
 5. Vänd pilgrimsmusslor och bläckfisk i surdegen och fritera dem gyllenbruna i ca trettio sekunder till en minut. Låt rinna av på papper.

Aioli

 1. Mixa äggula, dijonsenap, citronsaft, salt och svartpeppar. Tillsätt en liten skvätt olja och vispa så att ägget och oljan binder sig. Tillsätt sedan resten av oljan i en tunn stråle under vispning.

Servera de friterade bläckfiskringarna och pilgrimsmusslorna med aioli och persilja. Kan tänka mig att det blir gott med hummer, räkor och torsk t ex. Bara att prova på!

 

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck