Pernilla Elmquist logo

Grönt ljus för gröna linser från Puy

Jag associerar ofta linser till 70-talets kollektiva vegogrytor. Fotriktigt, sönderkokt och lite träigt och det har aldrig varit mycket plats för dem i mitt skafferi. Men tiderna förändras, fördomar slaktas och ibland går det upp ett grönt ljus.

Jag har precis upptäckt de gröna linserna från Frankrike – Puylinser. De små gröna linserna odlas på vulkanisk mark i Frankrike och är extremt hållbara under kokning. De är näringsrika och blir inte alls så där grötiga som linser kan bli, utan behåller en härlig kärna.

Du behöver inte blötlägga dem och koktiden är runt tjugo till trettio min. Puylinserna har flyttat in i de fina salongerna och många toppkockar använder den lilla gröna linsen som tillbehör till allt från kött, fisk och fågel och f o m nu finns det gott om plats för dem i mitt skafferi.

Här kommer ett recept med puylinser som kan passa bra till helgen kycklinggryta. Varsågoda!

Vinbrässerad ört kyckling med puylinser och panchetta (4 personer)

  • 1 hel kyckling av fin kvalitet
  • ca 2 dl färsk kryddor (persilja, timjan, rosmarin, basilika och dragon)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g rumstempererat smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 5 dl vitt vin
  • 10 röda steklökar
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl puy linser (gröna linser från Puy)
  • 4 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 200 g panchetta
  • 1 schalottenlök
  • olivolja
  • små plommontomater
  • färsk timjan
  • en nypa socker
  • ca 4-5 dl brässeringsvätska
  • 1 msk maizena
  • en klick smör

Gör så här:

Kyckling

  1. Skär lök i klyftor och grovhacka alla kryddorna.
  2. Blanda hälften av kryddorna med smöret och lossa på skinnet över bröstet på kycklingen och stoppa in kryddsmöret.
  3. Salta och peppra ordentligt innuti kycklingen och fyll den med lök, vitlök och kryddor. Bind ihop kycklingen med steksnöre och salta och peppra runt om.
  4. Stek kycklingen runt om i smör i en stor gryta.
  5. Skala steklökarna, skiva purjolök och morot och grovkrossa vitlöksklyftorna och lägg dem i grytan med kycklingen.
  6. Tillsätt vitt vin.
  7. Sätt ugnen på 150 grader och ställ in grytan i ugnen i ca 45 min. Ta ut och ös den ett par gånger under tiden.
  8. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och strö över timjan och lite socker. Stek dem i ugnen samtidigt med grytan i ca tjugo min.

Puylinser

  1. Koka upp linser, vatten, salt och kycklingfond och låt sjuda i ca 20 min.
  2. Skär panchettan i små tärningar, finhacka löken och stek lök och panchetta tills det är krispigt.
  3. Tillsätt linser och tomater och ca 1 dl från kycklingens buljong och låt sjuda ihop i ca tjugo min. Tillsätt mer vätska om det blir för torrt.

Servera

Ta upp kycklingen ur brässeringsvätskan. Sila av den i en kastrull och spar grönsakerna.

Sås

  1. Låt brässeringsvätskan koka ihop till hälften. Red med en msk maizena och lite smör. Smaka av med salt.

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck