Pernilla Elmquist logo

Årets midsommarsill – Gransill!

I morgon är det midsommar! Härligt! Och idag strålar solen vid stugan. I morgon ska det regna, men det är ju tradition och det struntar vi i. Eller hur? Vi får ju äta sill! Har f o m i år instiftat en egen kulinarisk utmaning. Årets midsommarsill!

I år kände jag att det var tvunget att spegla lite av den nordisk trenden som råder och all inspiration jag hittills fått från t ex Noma och bara genom att läsa massor av mattidningar och härliga receptböcker som kommer på löpande band. I år blev valet enkelt.

Jag gick helt enkelt ut och skördade några granskott, skalade en pepparrot, skivade en lök, kokade en lag och la in en femminuterssill.

Varsågoda …årets midsommarsill…

Gransill

(6-8 personer)

Lag

 • 1 dl ättika
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten
 • 1 burk femminuterssill
 • 0,5 dl nyskördade späda granskott
 • 0,5 fint skivad rödlök
 • Ca2 cm skivad pepparrot

Gör så här:

 1. Koka ihop lagen och låt kallna.
 2. Skölj granskotten ordentligt.
 3. Häll av den gamla lagen på femminuterssillen.
 4. Varva lök, pepparrot, sill och granskott i en fin kruka eller burk. Häll över lagen och låt stå ett dygn.

P.S Har själv inte smakat den…. Vi får se i morgon om det lyckades.

 

Lycka till – Pernilla

 

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck