Pernilla Elmquist logo

Skördemiddag!

Förra veckan, var vår sista semestervecka och hög tid att skörda från våra pallkragar. De har börjat bli lite “lurviga” nu när sommaren snart är överblommad.

Tänk vad det har växt till sig, sedan vi började plantera i våras.

Då fanns det en gräsmatta, en odlarbok, frön och en dröm.

Nu växer det så det knakar. Nästan lite för bra och jag har lärt mig hur mycket man ska så, och vad som kan växa med vad. Ringblommorna tog över kryddlandet, så de delar jag nog på nästa år….

Bondbönorna har vuxit sig höga och starka men var alldeles för få! Nästa år får det bli flera bönor, eftersom bondbönan är en favorit!

Rödbetorna är ganska små, men otroligt goda. Små delikatesser, som tagit god tid på sig. Likadant är det med löken och morötterna. De tar också god tid på sig och nästa år ska jag nog sätta dem lite tidigare eller hitta en tidigare sort.

Tomaterna mognar nu i växthuset, en efter en och i kryddträdgården växer persiljan som gräs.

Potatis har vi haft gott om hela sommaren och det är hur härligt som helst att skörda sina egna grönsaker för att sen laga något gott. Så nära naturen man kan komma på nåt sätt. Visst låter jag som en stadslolla, och det är jag, men det här är nog början på en grön våg hos mig. Varsågoda….Årets skördemiddag!

Vinbrässerad kyckling och köksträdgårdens tillbehör (2 personer)

 

  • 2 kycklingklubbor
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör
  • 6 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • Persiljekvistar
  • 4 färskpotatisar
  • 4 tomater
  • 2 gula lökar
  • 6 vita morötter
  • Olivolja
  • flingsalt
  • 3 rödbetor
  • Smör
  • 10 bondbönor
  • Salt

Gör så här:

Kyckling

  1. Salta och peppra på klubborna och stek dem runt om i smör i någon minut så att de får fin färg.
  2. Skala lök och skär lök, morötter, purjo och vitlök i grova bitar.
  3. Hetta upp en gryta, smält smör och fräs på grönsakerna. Lägg i kycklingen, häll på vin, vatten och fond och koka på medelvärme i ca 40 min.

Tillbehör

  1. Klyfta tomaterna. Borsta potatisar och morötter. Skär av blasten och skiva alltihopa i grova bitar och lägg i ugnsfast form. Ringla över olivolja och strö rikligt med flingsalt över.
  2. Borsta jorden från rödbetorna och skär av blasten. Koka dem i lättsaltat vatten i 10-15 min. Skölj dem under kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i bitar. Före servering: Smält smör i en kastrull och slunga rund dem i smöret. Strö över flingsalt.
  3. Spritta bönorna och koka upp dem i saltat vatten i ca 2-3 min. Spola kallt vatten över dem och ta av det yttersta skalet på bönorna.

Före servering: Smält smör och slunga runt bönorna i smöret. Strö över flingsalt.

Nästa vår ska jag odla igen och då blir det nya utmaningar. Kål och gurka står på önskelistan och ännu fler bönor! Vore kul och höra om era odlardrömmar! Hör av er med tips, råd och gärna egna bilder. Glad sommar på er!

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck