Pernilla Elmquist logo

Smörgåstårta och en 75-åring

I helgen fyllde min pappa 75 år. Han bor året runt på Teneriffa men besökte ”svedala” för att hälsa på familj och vänner och och för att fira 75-årsdagen.

Det blev ett överraskningskalas i stugan med familjen och jag bestämde mig för att bjuda på smörgåstårta och vitt vin.

Det är en klassiker som jag faktisk aldrig gjort förut, men som är toppen att göra, när det är sommar, sol och födelsedagskalas. Dessutom känns det som smörgåstårtan är på väg att få ett uppsving. Den börjar bli lite cool igen tycker jag och jag kommer nog experimentera lite med den framöver.

Jag ville bjuda pappa på ”Sverige i ett nötskal” och med omgivningarna här, sjön, skogen, björkarna, bryggan och stugan, kunde det inte bli bättre. Att vi dessutom fick 25 graders värme och strålande sol, gjorde ju inte saken värre.

Det blev en härlig dag med god mat, kyligt vin, dopp i sjön och en och annan present…som nog får beställas en storlek större, eftersom 75-åringen är en livsnjutare av rang och alltid uppskattat mat och dryck i glada vänners lag. Varsågoda!

Smörgåstårta med lax och skaldjur

ca 10 pers (2 dagar)

  • 24 skivor vitt bröd
  • Bregott eller mjukt smör

Lager 1

  • 400 g frysta räkor utan skal
  • 1 rödlök
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • Ca 35 g röd kaviar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Citron

Lager 2

  • 4 kokta ägg
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl Kalles Kaviar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Citron

Garnering

Grönröra

  • Ca 4-5 dl finklipp dill, persilja och gräslök

Picklad gurka

  • ¾ gurka
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 5 ägg
  • 8 färska sparrisar
  • salt
  • Ca 1,5 kg fina räkor med skal
  • 85 g kräftstjärtar
  • 200 gr kallrökt lax
  • Grundröra att täcka tårtan med
  • 2 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil

Cayennmajonäs

  • 1 ägg
  • Ca 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • Ca 1,5 dl rapsolja
  • Cayennpeppar efter smak
  • En nypa socker
  • Salt
  • Ca 2 msk svart kaviar
  • Ca 30 g laxrom
  • 0,5 citron
  • 8 st gurkört (ätbar blomma)
  • Du behöver också:
  • Smörgåspapper
  • Plastfolie
  • spritspåse

Gör så här:

Dag 1

  1. Skär av kanterna på brödskivorna.
  2. Lägg smörgåspapper på en plåt eller skärbräda som får plats i kylen.
  3. Lägg åtta skivor bröd som botten. Bred bregott/smör på dem.

Lager 1

  1. Finhacka räkorna och löken. Blanda dem med majonnäs, gräddfil och röd kaviar. Smaka av med salt, peppar och citron. Bred röran på det första lagret av tårtan.

Lager 2

  1. Lägg på ett lager bröd ovanpå lager 1. Bred lite bregott eller smör på skivorna.
  2. Hacka äggen i små bitar och blanda dem med majonnäs och kaviar. Smaka av med salt, peppar och citron. Bred ägghacket på lager två.

Täck de två lagren med ett sista lager bröd. Svep tårtan i smörgåspapper och lägg sedan ett lager plastfolie om tårtan. Ställ den i kylen i ett dygn. Då blir den saftig och mjuk men inte ”soggig”.

Picklade gurka

  1. Blanda lagen i en skål och rör då och då tills sockret löst sig.
  2. Skölj och hyvla gurkan tunt. Lägg i lagen och låt stå i kyl över natten.

Dag 2

  1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp, dra ifrån plattan, lägg locket på och låt dem stå i ca 8 min. Häll av vattnet, låt dem svalna, skala och hacka dem.
  2. Koka upp saltat vatten och lägg i sparrisarna. Låt dem koka i ca tre min. Lyft upp dem och lägg dem i iskallt vatten för att svalna. Skär av knopparna och dela dem på mitten.
  3. Finhacka dill, persilja gräslök.
  4. Blanda grundröran.
  5. Gör Cayennmajonnäs – vispa ihop en rumstempererad äggula med vitvinsvinäger, dijonsenap och några droppar av rapsoljan. Sen tillsätter du oljan i en fin stråle tills du har en majonnäs. Smaka av med cayennpeppar, salt och en nypa socker. Häll majonnäsen i en spritspåse.

Garnera

  1. Ta ut tårtan ur kylen. Lägg den på en plåt eller annat fat som du ska servera den på. Ta bort plastfolie och smörgåspapper.
  2. Bred grundröra över hela tårtan. Glöm inte sidorna. Gör inget om det droppar på serveringsfatet.
  3. ”Klistra” fast grönröta längs alla fyra kanterna på tårtan.
  4. Häll av lagen ifrån gurkan och lägg en fin ram längt ut med gurka. Vecka dem lite så blir det mer liv i ”ramen”.
  5. Skiva äggen med äggskärare och lägg en ram med ägg.
  6. Skala räkorna och lägg dem i tre rader ovanpå tårtan. Låt det vara lite mellanrum mellan raderna.
  7. Veckla laxbiter i små ”rosor” och lägg dem i raderna mellan räkorna.
  8. Dekorera med kräftstjärtar mellan laxrosorna.
  9. Spritsa cayennmajonnäs runt om och på tårtan.
  10. Klicka ut svart kaviar och laxrom.
  11. Garnera med sparrisknoppar och strö grönröra över hela tårtan.
  12. Garnera till sist med några tunna citronskivor och ätbara blommor.

Till tårtan drack vi två härliga vita viner som passade utmärkt till skaldjurstemat. friska, fruktiga och fräscha. 2011 Sancerre Domain de la Villaudière och Brochet Facile Sauvignon blanc.

 

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck