Pernilla Elmquist logo

sillånubbe i jul

I går (2011)  korades vinnaren av Västsveriges godaste julsill på Mannerströms saluhall i Göteborg. I juryn – Leif Mannerström. Mr Sill himself.  Jag förstår precis hur nervösa sillkombatanterna var. Den här mannen kan sin sill utan och innan.

Vinnare blev Alexandra Zazzis basilikasill med Leifs motivering:”Det är viktigt med bra råvaror för att skapa en riktigt bra sill. Inte konstra till det för mycket och se till att smakerna kompletterar varandra. Basilikasillen var mjuk och fin utan att göra avkall på den fina sillsmaken – en riktig vinnarsill i ett mycket tufft lopp!”

Jag hade nog trott att Leif skulle falla för Monika Ahlbergs skaldjurssill, men så var alltså inte fallet. Min röst lade jag på Sveriges Mästerkock Louise Johanssons Hjortron och stjärnanissill och hon knep andra platsen! Grattis Louise!

Bra råvaror och smaker som kompletterar varandra…. Jag undrar vad Mannerström hade sagt om mitt allt-i-ett-bidrag….

Varsågoda!

Sill & nubbe med brödkräm

(6 personer)

  • 1 burk Abbas femminuterssill
  • 5 kryddpepparkorn
  • 10 rosépepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 rödlök
  • dill
  • ca 0,5 dl OP Andersson aquavit

Brödkräm

  • 4 skivor kavring (gärna Södervidinge Gourmetkavring)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2-3 msk citronjuice
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1 msk vispgrädde
  • Salt

Gör så här:

Sill & nubbe

  1. Krossa kryddorna i en mortel.
  2. Skiva rödlöken tunt och finhacka dillen.
  3. Häll av sillen och spara lagen. Tillsätt kryddorna i lagen. Skär sillen i mindre bitar.
  4. Varva sill, lök och dill i en burk. Häll över spadet med kryddorna.
  5. Tillsätt OP Andersson och rör om.
  6. Ställ kallt i kylen i ett dygn.

Brödkräm

  1. Skär av kanterna på kavringen och skär den i små tärningar.
  2. Lägg kavringstärningarna i en form och häll över grädden. Låt brödet dra i ca tio minuter tills det blir mjukt.
  3. Mixa brödet tillsammans med citronjuice, turkisk yoghurt och ytterligare 1 msk vispgrädde.
  4. Salta efter smak.

Servera

Lägg sillen i höga nubbeglas. Spritsa en klick brödkräm på toppen och garnera med en dillvippa.

Lycka till – Pernilla

 

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck