Gravad lax är en riktig klassiker och enkel att göra själv. Du behöver bara lite tid… laxen bör frysas i tre dygn för att vara på den säkra sidan. Använd alltid MSC-märkt fisk. Här är ett recept på dillgravad lax och vill du se hur jag gör lajv … så kan du följa mig på tiktok (Pernillaelmquist).
Lycka till!
-
600 g laxsida
-
4 msk strösocker
-
4 msk salt
-
1 dl grovhackad dill
Gör så här
- Frys laxen i tre dyg.
- Tina och putsa laxen.
- Dela den i två lika stora halvor.
- Blanda socker och salt och massera in köttsidorna.
- Strössla över dill.
- Lägg sidorna kött mot kött och strössla/ massera in socker/salt och dill på båda sidor.
- Svep in laxen i plastfolie och lägg i kylen i 48 timmar.
- Skölj laxen snabbt och toka av.
- Skär i tunna fina skivor och servera t ex på rågbröd eller med en god potatisgratäng.
Smaklig måltid!
Pernilla