Skånsk äggakaka är en riktig favorit. En variant på fläskpannkakan och kolbulle som kräver mycket kärlek och lite trix med ”vändningen” på tallrik eller grytlock. Rör lingonen själv. Stek fläsket knaprigt. drick iskall mjölk till och njut!
Smaklig måltid!
-
4 port
-
250 g rimmat fläsk
-
6 ägg
-
2 1/2 dl vetemjöl
-
1 tsk salt
-
4 1/2 dl mjölk
-
smör
Gör så här
- Skiva fläsket i tunna skivor och stek på medelvärme i torr stekpanna. Låt skivorna rinna av på hushållspapper. Spar stekflottet.
- Vispa i hop ägg och mjöl till en smet utan klumpar. Tillsätt salt.
- Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet.
- Smält smör i en djup stekpanna på medelvärme. Äggakakan ska vara ca 5 cm tjock så använd en mindre stekpanna där inget fastnar!
- Häll i smeten i pannan. Fös smeten mot centrum av äggakakan med en stekspade till den stannat helt.
- Tag en tallrik eller ett grytlock och lägg på stekpannan. Vänd kakan upp och ner.
- I med lite smör i stekpannan igen och låt äggakakan glida ner i stekpannan. Grädda i ca 3-4 minuter.
- Servera med stekt fläsk och rårörda lingon.
Lycka till!
Pernilla