Pernilla Elmquist logo

Pressgurka!

Mormor gjorde den. Farmor gjorde den. Mamma gjorde den. Jag gör den. Pressgurkan! Så enkelt och så otroligt god och användbar. Gör den året om. På svensk gurka. Ha den som tillbehör  till burgare, korv, kyckling, kött, fisk, vegorätter … ett oändligt användbart tillbehör.

 

  • 2 dl ättikssprit
  • 2 dl strösocker
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 gurka
  • 2 tsk flingsalt
  • ½ dl finhackad kruskruspersilja
  • I säsong: Tillsätt tre kvistar krondill.

 

Gör så här

  1. Koka ihop lagen med senapsfrön tills strösockret löses upp, det tar ca 1 min. Kyl ner helt.
  2. Skölj och skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel.
  3. Lägg gurkskivorna i en plastburk eller på ett fat och täck med flingsalt.
  4. Lägg något tungt ovanpå och låt gurkan ligga i press i 30 min så vattnet dras ut ur gurkan.
  5. Häll av vattnet, lägg gurkan i en fin burk och slå över den kylda lagen.
  6. Tillsätt kruspersilja och låt dra i minst 1 dygn i kylskåp.

 

Lycka till – Pernilla

foto: Peter Erlandsson ur vår bok The Nordic Street Food Story & Kokbok

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck