Mormor gjorde den. Farmor gjorde den. Mamma gjorde den. Jag gör den. Pressgurkan! Så enkelt och så otroligt god och användbar. Gör den året om. På svensk gurka. Ha den som tillbehör till burgare, korv, kyckling, kött, fisk, vegorätter … ett oändligt användbart tillbehör.
-
2 dl ättikssprit
-
2 dl strösocker
-
2 ½ dl vatten
-
1 tsk gula senapsfrön
-
1 gurka
-
2 tsk flingsalt
-
½ dl finhackad kruskruspersilja
-
I säsong: Tillsätt tre kvistar krondill.
Gör så här
- Koka ihop lagen med senapsfrön tills strösockret löses upp, det tar ca 1 min. Kyl ner helt.
- Skölj och skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel.
- Lägg gurkskivorna i en plastburk eller på ett fat och täck med flingsalt.
- Lägg något tungt ovanpå och låt gurkan ligga i press i 30 min så vattnet dras ut ur gurkan.
- Häll av vattnet, lägg gurkan i en fin burk och slå över den kylda lagen.
- Tillsätt kruspersilja och låt dra i minst 1 dygn i kylskåp.
Lycka till – Pernilla
foto: Peter Erlandsson ur vår bok The Nordic Street Food Story & Kokbok