Pernilla Elmquist logo

Mina köttbullar

Finns det något mer klassiskt än köttbullar? Med potatismos och rårörda lingon. Man kan göra dem precis som man vill och det finns säkert tusentals olika recept. Det här är mitt.

Smaklig måltid!

ca 25–30 st

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör + extra till stekning
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 ½ dl mjölk/matgrädde (50/50)
  •  ½ dl ströbröd
  • 400 g blandfärs
  • 1 msk anjovisspad
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen vitpeppar
  • rårörda lingon

 

Gör så här

  1. Finhacka lök och stek i smör på medelvärme tills den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt flingsalt. Låt kallna.
  2. Blanda mjölk/matgrädde med ströbröd. Låt stå och svälla i 10 min.
  3. Blanda färs, stekt lök, mjölk/matgrädde/ströbröd, anjovisspad, salt och vitpeppar.
  4. Rulla köttbullar lätt med fuktiga händer och lägg på fuktad skärbräda.
  5. Bryn smör i stekpanna. Gör ett stekprov! (Se tips.)
  6. Stek köttbullarna i ca 10 min på medelvärme. Rulla runt dem med stekspade då och då så att de får fin färg runtom.
Tips! Gör alltid ett stekprov med en bit köttfärs för att kolla att kryddningen är okej innan du steker resten.

Servera med potatis, gräddsås och rårörda lingon

Lycka till! Pernilla

 

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck