Finns det något mer klassiskt än köttbullar? Med potatismos och rårörda lingon. Man kan göra dem precis som man vill och det finns säkert tusentals olika recept. Det här är mitt.
Smaklig måltid!
ca 25–30 st
- 1 gul lök
- 1 msk smör + extra till stekning
- 1 nypa flingsalt
- 1 ½ dl mjölk/matgrädde (50/50)
- ½ dl ströbröd
- 400 g blandfärs
- 1 msk anjovisspad
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk malen vitpeppar
- rårörda lingon
Gör så här
-
Finhacka lök och stek i smör på medelvärme tills den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt flingsalt. Låt kallna.
-
Blanda mjölk/matgrädde med ströbröd. Låt stå och svälla i 10 min.
-
Blanda färs, stekt lök, mjölk/matgrädde/ströbröd, anjovisspad, salt och vitpeppar.
-
Rulla köttbullar lätt med fuktiga händer och lägg på fuktad skärbräda.
-
Bryn smör i stekpanna. Gör ett stekprov! (Se tips.)
-
Stek köttbullarna i ca 10 min på medelvärme. Rulla runt dem med stekspade då och då så att de får fin färg runtom.
Tips! Gör alltid ett stekprov med en bit köttfärs för att kolla att kryddningen är okej innan du steker resten.
Servera med potatis, gräddsås och rårörda lingon
Lycka till! Pernilla