Sillbordet är som jag sagt så många gånger förr, det viktigaste på mitt julbord och en klassisk inlagd sill är ett måste. Jag gillar klara sillar och jag gillar den där brytningen av syrligt och sött , därför tycker jag det är gott att ”jula” till det lite extra med ett rött Ingrid Marie-äpple i lagen.
Med lite hetta från pepparrot, rosépeppar och kryddpeppar, blir det här en favoritsill året runt. Inga konstigheter, utan bara en inlagd sill. Är du ute i sista minuten, använd femminuterssill och tillsätt kryddor och lök i lagen så kan du göra sillen på julaftons morgon.
Varsågoda!
Min inlagda sill
Lag
- 1 dl ättika
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 msk krossad kryddpeppar
- 1 tsk Rosépeppar
- 1 Rödlök
- 5 cm Purjolök
- 2 cm Pepparot
- 1 rött äpple Ingrid Marie
Gör så här:
- Koka ihop lagen och låt kallna.
- Krossa kryddpeppar och rosépeppar i mortel och häll i lagen.
- Skiva rödlök, purjolök och pepparrot tunt.
- Skär äpplet i små bitar. behåll skalet på äpplet.
- Skär sillen i 1 cm bitar.
- Varva sill, lök och äpple i en burk med lock eller ett krus och häll på lagen. Låt stå i kylen i minst ett dygn. (med femminuters sill kan du göra sillen på julaftonsmorgonen)
Lycka till – Pernilla