Pernilla Elmquist logo

En uppgraderad senapssill

Jag är ju en “klar-sill-fantast”, alltså inte ofta krämiga sillar i mina sillburkar, men i år frågade jag min sambo ( som inte är en stor sillätare) vilken sill han ville ha på vårt julbord – och det blev senapssill! Senapssill…kanske den minst glamourösa sillen, lite tråk-70-tal över den,  och faktiskt en sill jag aldrig gjort.

Men med dagens femminuters-sill och alla fantastiskt goda “senappar” som finns, tog jag tag i att äntligen försöka uppgradera och “glamourifiera”  senapssillen. Min senapsill är gjord på sötstark senap och dijon och att vispa i oljan med elvisp blev en höjdare för konsistensen på senapskrämen. Rikligt med dill och gräslök gör sitt också och en liten gnutta riven pepparrot och sen använder jag honung istället för strösocker, och jag måste säga att denna sillen blev riktigt tjusig och god!

Min ganska glamourösa senapssill (4-6 personer)

 • 400 gr fem min sill
 • 2 msk sötstark senap
 • 1 msk dijonsenap
 • 3 msk flytande honung
 • 1 msk rödvinsvinäger
 • 2 msk finhackad dill och gräslök
 • 1,5 dl solrosolja
 • 1 dl créme fraiche
 • 0,5 tsk riven pepparrot

Gör så här:

 1. Häll av spadet och skölj sillen.
 2. Blanda senap, honung, vinäger,dill och gräslök.
 3. Vispa i solrosoljan i en fin stråle.
 4. Blanda i créme fraische och pepparrot.
 5. Blanda i sillen.
 6. Garnera med dill, gräslök och lite riven pepparrot.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck