Pernilla Elmquist logo

Nu är´e jul igen!

Var jag har tagit vägen…? Well…om nu någon frågar och undrar, så “råkade” vi gå och vinna SM guld med vår food truck och Nordic Street Food 2016 och på den vägen är det. Helt galet och fantastiskt på samma gång! Jag har jobbat som ett jehu på min street food business och det går fantastiskt bra! Nyfikna kan kolla in vår Facebook sida här.

Därför har jag inte varit aktiv i mitt nordiska kök, men jag har lagat en massa mat i alla fall. Både vår unika street food med helt nya smaker och kombinationer, men också utanför de nordiska ramarna. Street food i Lokstallarna på Södra Bulltoftavägen 51 i Malmö ( där vi huserar med vagn och truck)

Mycket har hänt men en sak som är säker, det är att julen kommer varje år och jag ÄLSKAR den. Matlagningen i alla fall. inte stressen och all konsumtion. Nej, jag gillar att spendera en vecka i köket med fina råvaror och bara laga. Lägga in sill, ugnsbaka skinka, rulla köttbullar, hitta på ett nytt vegoallternativ, grava röding osv. Jag är nog rätt traditionell av mig och har svårt att slå om till ännu mer grönt, även om jag försöker varje år.

Det Kalla bordet på vårt HJULBORD i Lokstallarna. Det blir oftast mest sill för mig och jag ser fortfarande varje år att besöken här hos mig går upp när det vankas sill! Härligt! Och bara för att det snart är jul, så kommer här min senaste skapelse i “sillaväg”. God Jul på er och vi hörs snart igen!

En god blåbärsill

 • en burk  sillfiléer typ ABBAS inläggningssill

Lag

 • 1,5 dl socker
 • 1,5 dl ättika
 • 2 dl vatten
 • 5 svartpepparkorn
 • 1 lagerblad
 • Ca 5-7 cm fint strimlad purjolök
 • Ca 0,5 dl svenska blåbär
 • Zest från en kvarts/halv lime

Gör så här:

 1. Koka upp lagen ( ättika, socker och vatten) och låt kallna helt.
 2. Skölj av sillfiléerna och torka dem torra. Skär dem i1,5 cm breda skivor.
 3. Färga spadet med blåbärssaften så det blir härligt rött.
 4. Finstrimla purjolöken.
 5. Raspa limeskalet utan att det vita kommer med. Då blir det beskt och kan förstöra hela inläggningen.
 6. Varva sillbitar, purjolök och limeskal.
 7. Tillsätt lagen, blåbär, svartpeppar och lagerblad.
 8. Låt stå i kylen i två-tre dygn.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck