Pernilla Elmquist logo

Nationaldagen kräver matjesill och brynt smör

Idag är det Sveriges nationaldag och solen strålar över oss här i stugan. Klarblå himmel och stilla på sjön och jag funderar över vad nationaldagen egentligen betyder för mig. Jag måste erkänna att jag inte firat speciellt mycket och ofta fast jag egentligen tycker att man kan uppmärksamma sin nationaldag på ett eller annat sätt.

För mig är det naturligtvis maten som kommer i första hand. Det blir lite av en lill-midsommar för mig, med sill, ägg, kaviar, knäcke och jordgubbar. Frukosten idag njöt vi på uteplatsen med utsikt över sjön med solen i ögonen och fågelkvitter i öronen.

Pittoreskt så det förslår. Sverige visar sig från sin allra bästa sida idag här ute i skogen och en sån här dag finns det inget godare än en matjesillfilé, färskpotatis, brynt smör och lök.

Varsågoda!

Matjessill, färsk potatis, brynt smör & lök.

(4 personer)

 • 4 matjesillfilléer
 • 8 färskpotatisar
 • 2 ägg
 • 1 rödlök
 • 1 knippa gräslök
 • 4 msk gräddfil
 • smör

Gör så här:

 1. Koka potatisen i saltat vatten med dill.Låt svalna och skär i bitar.
 2. Koka äggen så här. Lägg äggen i kastrull. koka upp vattnet. Dra från plattan sätt på locket och låt stå i tio minuter. Skölj i kallt vatten, skala och hacka.
 3. Finhacka rödlök och gräslök.
 4. Bryn smöret och skeda över sill och potatis.
 5. Klicka över gräddfil.

Lycka till – Pernilla

 

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck