Pernilla Elmquist logo

Grilla musslor över björkved

Det är inte lätt! Att grilla över öppen eld. Men varför göra det lätt för sig? Det är nästa stört omöjligt att få till rätt värme, glöd eller eld, men skam den som ger sig.

Jag ville grilla musslor i helgen. Så jag köpte ett nät blåmusslor och preppade min grill med knastertorra björkvedklabbar i sanna Ekstedts-anda (Eksted i Stockholm lagar all mat över öppen eld).

Doften av träet var fantastisk och det blev många klabbar innan jag fick till en fin glöd. Jag preppade mitt paket med lök, vitlök, persilja och vitt vin, men jag lade alla min musslor i ett paket och därför tog det väldigt lång tid innan de öppnat sig. Dessutom kunde jag inte låta bli att smygtitta om de öppnat sig, vilket gjorde att jag inte kunde vända paket och få värme från båda håll. Men när de äntligen var klara, var det en ren njutning.

Och att grilla över öppen eld med vedträn, blev liksom ett måste den här dan. Svårt och utmanande. Precis som jag vill ha det, även om det kan få mig fullständigt frustrerad om/när det inte blir som jag tänkt mig.

Nästa gång kommer jag nog ändå förkoka musslorna inne på spisen, och sedan röka dem i grillen, med rökspån. Det hade gått snabbare…blivit lika gott, men inte lika utmanande.

Vad vi drack till? Min nya favorit Saint Clair Pioneer Block 3, en superkrispig sauvignon blanc, “kattkiss på krusbäsrsbuske” ut i sista droppen, härligt fräsch, citrus och passionsfrukt. Älskar den! Och perfekt till musslorna! Varsågoda!

Grillade blåmusslor (2-4 personer)

 • 1 nät blåmusslor
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • persilja
 • Smör
 • Citron
 • 2 msk vitt vin
 • 1äggula
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1msk vitvinsvinäget
 • Salt
 • 2 dl rapsolja
 • cayennpeppar
 • Surdegsbröd

Gör så här:

Musslor

 1. Tänd grillen och se till att du får en ordentlig glöd om du använder kol. Om du använder björkved, som jag provade, se till att du har veden på ena sidan av grillen och att de brinner när du lägger på musselpaketet på den sidan där det inte ligger ved.
 2. Skölj och skrubba musslorna och släng de som inte sluter sig.
 3. Skiva lök och vitlök och grovhacka persiljan. Lägg grönsaker och musslor i fyra foliepaket. Skeda över lite vitt vin och lägg på en klick smör. Slå in paketet väl.
 4. Lägg paketen på grillen och grilla över glöden tills musslorna öppnat sig. Det kan ta mellan 10-20 min. Vänd efter halva tiden. Grillar du över öppen eld så går det fortare. Kan vara svårt med tiden här, men prova runt 5-8 min och vänd efter halva tiden. Kontrollera att musslorna öppnat sig.
 5. Om du grillar över björkved, öppna paketet när musslorna öppnat sig, lägg på locket och låt musslorna rökas i ca en minut. Man får prova sig fram hur länge de ska ligga för att ta åt sig röksmaken. Om du grillar över kol, släng på lite rökspån på kolen för att få röksmak.

Majonäs

 1. Blanda äggula, dijonsenap, vitvinsvinäger,salt och peppar och vispa ihop med några droppar olja. Tillsätt sedan oljan i en fin stråle och vispa kraftigt tills du har en fin majonnäs. krydda med lite cayennepeppar.

Släng bröden snabt på grillen och få lite grillyta. Njut de varma musslorna med bröd och majonnäs.

 

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck