Pernilla Elmquist logo

Lammytterfilé och Pinot Noir

Pernilla Elmquist - Lammytterfilé och Pinot Noir

För ett par veckor sedan jag fick ett mail med en inbjudan till en matbloggstävling. Jag gillar ju utmaningar som ni kanske vet (Mästerkocken, Sveriges bästa Skreirecept) och den här gången handlade det om att göra en maträtt på lax, lamm, äpple eller potatis till det chilenska vinet Cono Sur.

Pernilla Elmquist - Lammytterfilé och Pinot Noir

Vinproducenten och den högt meriterade stjärnkockan Michael Björklund, som syns i tv just nu “Mat så in i norden” kastade ut en utmaning till skandinaviska matbloggare för att se om vi kunde få till en maträtt till detta vin. Rött eller vitt, upp till oss. Vinsten, en resa för två till den Chilenska vingården som har ett starkt miljötänk där cykeln symboliserar just detta….hmm hade ju inte vart så dåligt nu så här års…. Jag kunde helt enkelt inte motstå, och faktum var att jag precis hade ett lammrecept i bagaget.

Pernilla Elmquist - Lammytterfilé och Pinot Noir

Det hade nämligen blivit en liten fin lammytterfilé kvar efter en cook a long, några päron fanns i fruktskålen och en bit Västerbotten i kylen. Konstigare än så var det inte och under en lunch svängde jag faktiskt ihop den här rätten utan att tänka för mycket. Borde ju passa utmärkt till en Pinot Noir, tänkte jag och mailade in receptet…. Min rätt vann stjärnkocken Michael Björklunds röst i Sverige och nu ska jag upp till Restaurangakademin den 15 nov och tävla med mitt lilla lamm! Som det kan gå.

Lammytterfilé, stekta päron, inlagd lök och västerbottenkräm (2 personer)

  • 2 pers
  • 300 g lammytterfilé
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör att steka i
  • lite rapsolja att steka i
  • 2 päron
  • 1 tsk rörsocker
  • 25 g smör
  • 4 små stekrödlökar
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • Lite salt
  • 1 dl riven västerbottenost
  • 2 msk créme fraiche
  • 1 kvist kruspersilja
  • lite olivolja

Gör så här:

  1. 1. Sätt ugnen på 90 grader. Se till att lammet är rumstempererat. Salta och peppra runt om. Vira in lammet i plastfolie så det blir en korv. Slå sedan in korven i aluminiumfolie. Stick in en termometer och baka i ugnen tills innertemperaturen är 54 grader. Ta bort all folie och salta lite extra. Stek i het panna i olja och smör så du får en fin knaprig yta runt om. Låt köttet vila i minst femton minuter.
  2. Skölj och skiva päronen tunt. Smält smör i en stekpanna och stek dem tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd. Strö rörsocker över och vänd dem då och då.
  3. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala rödlökarna, halvera dem och koka dem mjuka i ca tio min i lagen. Låt dem svalna i lagen i kyl.
  4. Smält västerbottensost tillsammans med crème fraîche i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden. Låt svalna och häll i spritspåse.
  5. Hetta upp olivolja i en kastrull. Inte för het. Riv persiljan av stjälkarna och lägg i oljan i några sekunder. Ta upp och låt rinna av på papper.

Servera

  1. Lägg päronskivor och bitar av lammfilén på en tallrik. Toppa med rödlök och spritsa klickar av västerbottensosten. Strössla friterad persilja över.

Lycka till!

Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck