Pernilla Elmquist logo

Höstig trumpetsvampsoppa

Det är något visst med att vara ute i skogen och plocka svamp på hösten. Lugnet infinner sig och man traskar runt bland blöt mossa, knastriga grenar och guldgula höstlöv.

Jag är ganska nyligen plocka-svamp-frälst, som en stadslolla jag är, och här runt stugan finns fantastiska skogar. Det är känslan av att vara en skogsdetektiv, med radarn på helspänn, som gjort att jag gärna går ut och plockar svamp. Nu lider svampsäsongen mot sitt slut och innan de försvinner helt, vill jag gärna njuta av en god, höstig svampsoppa. Jag fick tag på en liten skörd av finfina rödgula trumpetsvampar, mycket lika trattkantatrellerna, och den delikata svarta trumpetsvampens kusin från landet, och fick ihop för en liten soppa.

 

Extra tillbehör som rostade hasselnötter och frysta lingon, gjorde att den här lilla höstsoppan blev en riktig godbit. Varsågoda!

Rödgul Trumpetsvampsoppa, hasselnötter & Lingon (4 personer)

  • 150 g svamp (spar några till garnering)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 500 cl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 msk crème fraiche
  • salt och vitpeppar
  • en skvätt halvtorr sherry om du har
  • en näve hasselnötter
  • 2 msk lingon

Gör så här

  1. Stek lök, vitlök och svamp tills vätskan kokat ihop.
  2. Pudra över mjöl och rör runt.
  3. Tillsätt vatten och fond och låt koka i tio min.
  4. Mixa med mixertas eller kör i matberedare.
  5. Tillsät crème fraische.
  6. Smaka av med salt och peppar och en skvätt halvtorr sherry.
  7. Stek på svampen till garneringen i lite smör.

Hasselnötter

  1. Rosta nötterna i torr panna. Lägg dem på en handduk och gnid av skalen. Grovhacka.

Servera

…Soppan med rostade nötter och några lingon.

 

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck