Det är något visst med att vara ute i skogen och plocka svamp på hösten. Lugnet infinner sig och man traskar runt bland blöt mossa, knastriga grenar och guldgula höstlöv.
Jag är ganska nyligen plocka-svamp-frälst, som en stadslolla jag är, och här runt stugan finns fantastiska skogar. Det är känslan av att vara en skogsdetektiv, med radarn på helspänn, som gjort att jag gärna går ut och plockar svamp. Nu lider svampsäsongen mot sitt slut och innan de försvinner helt, vill jag gärna njuta av en god, höstig svampsoppa. Jag fick tag på en liten skörd av finfina rödgula trumpetsvampar, mycket lika trattkantatrellerna, och den delikata svarta trumpetsvampens kusin från landet, och fick ihop för en liten soppa.
Extra tillbehör som rostade hasselnötter och frysta lingon, gjorde att den här lilla höstsoppan blev en riktig godbit. Varsågoda!
Rödgul Trumpetsvampsoppa, hasselnötter & Lingon (4 personer)
- 150 g svamp (spar några till garnering)
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- smör
- 0,5 msk vetemjöl
- 500 cl vatten
- 1 msk kycklingfond
- 1 msk crème fraiche
- salt och vitpeppar
- en skvätt halvtorr sherry om du har
- en näve hasselnötter
- 2 msk lingon
Gör så här
- Stek lök, vitlök och svamp tills vätskan kokat ihop.
- Pudra över mjöl och rör runt.
- Tillsätt vatten och fond och låt koka i tio min.
- Mixa med mixertas eller kör i matberedare.
- Tillsät crème fraische.
- Smaka av med salt och peppar och en skvätt halvtorr sherry.
- Stek på svampen till garneringen i lite smör.
Hasselnötter
- Rosta nötterna i torr panna. Lägg dem på en handduk och gnid av skalen. Grovhacka.
Servera
…Soppan med rostade nötter och några lingon.
Lycka till – Pernilla