Pernilla Elmquist logo

Torghandel och rostad purjosoppa

Igår preppade jag för ett event med Nordic Street Food. Hackade, skalade, kokade, och ugnsbakade i flera timmar. Konstigt nog blir jag inte hungrig under preppen, och jag hade inte många nya, käcka matidéer när jag skulle gå hem…och laga mat.

Men jag behövde bara gå förbi torghandeln på Gustav i Malmö för att bli inspirerad. Vi är inte bortskämda med torghandlare (förutom Möllan) och saluhallar (inga…än) så det är alltid en härlig upplevelse att titta på grönsaker, frukt och bär som just nu dignar i de olika korgarna och lådorna hos den glade torghandlaren när man väl hittar honom.

Vi är mitt emellan skördetid till rotfruktssäsong och det syns. Rödbetorna växer sig stora och starka, palsternackan har svällt på bredden, potatisen börjar mörkna ordentligt och purjolökarna är kraftfulla.

…och där kom dagens middag. Pottis och purjosoppa. Billigt, jättegott och idag med en tvist…rostad. Varsågoda!

Rostad purjo & potatissoppa med isterbandssmulor (4 personer)

 • 1 stor purjolök
 • 4 mjöliga potatisar
 • 0,5 stor gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • Smör
 • Rapsolja
 • Salt
 • 1 l vatten
 • 2 msk kycklingfond
 • 1 isterband
 • lite smör att steka i
 • persilja

Gör så här

 1. Skal potatis och lök, vitlök, ansa och skölj purjolöken. Grovhacka.
 2. Sätt ugnen på 225 grader.
 3. Bred ut grönsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla raosolja över. Klicka på smör, salta och rosta i 30 min i ugn.
 4. Koka upp vatten ich kycklingfond med de rostade grönsakerna och låt koka i fem min.
 5. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
 6. Ta av skinnet på isterbandet och stek på smulet.
 7. Garnera med isterbandssmul och persilja.

Servera med ett gott varmt bröd med smält smör på. Tunnbröd t ex. En favorit!

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck