Pernilla Elmquist logo

Ättikströmming

Ett  riktigt barndomsminne! Fick smaka den första gången hos min pappas faster Greta i hennes sommarstuga i Karlshamn. Hos henne var det servettringar, rätt bestick och rak i ryggen vid matbordet. Jag gjorde som hon sa tack vare denna fantastiska rätt, Underbart gott både på macka och med kokt potatis!

ca 10  st färdigstekta strömmingar (se recept här)

Lag

  • 2 dl ättika, 12 procent
  • 2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 stor rödlök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Gör så här:

  1. Koka upp ättika, strösocker, vatten.
  2. Skiva rödlöken i tunna skivor.
  3. Tillsätt lök, kryddpeppar och lagerblad i lagen och koka i ca fem min på medelvärme. Låt lagen svalna helt.
  4. Lägg de stekta strömmingarna i en skål eller plastlåda. Tillsätt lagen och låt strömmingen dra i någon dag eller två.

 

Lycka till – Pernilla

 

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck