Pernilla Elmquist logo

Stekt strömming & rårörda lingon

Det här är en riktig klassiker och en av mina favoriter. Och som ni kanske vet heter det sill söder om Kalmarsund och strömming norr om … Jag härstammar från ”norr om” så för mig har det alltid varit strömming. Förutom när jag lägger in sill … I vilket fall så är detta en härlig rätt som passar både som en god lunch eller middag. Iskall mjölk eller en ljus öl passar utmärkt till maten.

Smaklig måltid!

 

 

Stekt strömming, potatismos, rårörda lingon & brynt smör

  • 600 g strömmingsfiléer med skinnet kvar
  • salt
  • 2 dl finhackad dill
  • ca 100 g smör, rumstempererat
  • 3-4 dl rågmjöl
  • smör att steka i
  • 200 g lingon
  • 1 dl strösocker
  • 800 g potatis
  • salt
  • 3 dl standardmjölk
  • 100 g smör
  • ca 100 g smör att bryna
  • färsk dill

Gör så här:

  1. Skölj filéerna, torka och klipp av fenorna.
  2. Blanda smör och finklippt dill.
  3. Lägg filéerna med köttsidan uppåt. Salta lätt och bred på dillsmör på en filé. Lägg ihop med en lika stor filé så du får en dubbel-filé.
  4. Häll upp rågmjöl på en tallrik och vänd dubbel-filléerna så att rågbrödet täcker båda sidor.
  5. Rör lingonen med socker tills sockret smällt.
  6. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten i 20 min. Häll av vattnet.
  7. Värm på mjölken.
  8. Mosa potatisen medan den är varm med potatisstöt, häll i mjölk och smör och vispa med elvisp tills du har ett fint mos. Smaka av med salt.
  9. Bryn smöret i en kastrull tills det får en nötaktig doft.
  10. Stek de panerade strömmingsfiléerna i riktigt med smör. ca 1-2 min/ sida.
  11. Servera strömming, potatismos, rårörda lingon och skeda över det brynta smöret.
  12. Toppa gärna med färsk dill.

 

Lycka till – Pernilla

 

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck