Pernilla Elmquist logo

Årets sill 2019

Vad vore julen utan sill? Och vad vore julen utan en ny sill? Det är en av mina favoritdagar på året – stora sill-inläggardagen – då jag kan njuta av tystnaden och lugnet i mitt kök omgiven av en massa goda silltillbehör. Spetsig kryddpeppar, stickande ättika, svidande löksorter, sötsyrlig inläggningslag och en masa grönsaker och andra smaksättningar.

Årets nykomling på mitt julbord blir en lite rockigare variant. En Bloddy Mary-inspirerad sill spetsad som den bör med Absolut Vodka och lite Sirachasås. En riktig höjdare och en flirt till mina hårdrockande musikersöner som hälsar på i stugan i år!

God Jul!

Bloody Marysill med sting

 • 250 gr avrunnen matjessill
 • 3 dl passerad tomat dill
 • 1 fint skivad rödlök
 • 1 finhackad stjälkselleri
 • 6 msk vodka
 • 2 tsk ättika 12 procent
 • 2 msk socker skalet av en halv citron
 • 0,5- 1 tsk tsk svartpeppar
 • lite vitpeppar
 • ca 1 tsk salt
 • 0,25 tsk srirachasås

Gör så här:

 1. Skär matjessillen i ca 1 cm stora bitar.
 2. Häll upp passerad tomat i en större skål och blanda i resterande ingredienser.
 3. Smaka av och spetasa till den med er kryddor eller vodka om du behöver.
 4. Låt stå i kylen i ett-två dygn. Piffa med lite stjälkselleriblad och dill vid servering.

 

Lycka till – Pernilla

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck