Att lägga in sill är en favoritsysselsättning så här inför jul i mitt kök. Som jag sagt förut, jag gör det för sällan och ofta gör jag samma gamla recept som alltid. Brantevikssillen och appelsinsillen står alltid på mitt julbord men det här året har experimentlustan tagit över.
Därför tänkte jag hitta på en annan sillkombination där här gången. Jag gillar klara sillar bäst och när jag hittade ett paket frusna granatäppelkärnor i frysen föll allt på plats.
Självklart skulle jag prova med de här vackra och syrliga små pärlorna. De är inte bara goda, utan väldig ”juliga” också. Med lite grön salladslök och favoritkryddan kryddpeppar, blev det en riktigt fräsch och härligt syrlig sill till årets julbord. Granatäpplet tappar tyvärr i färg efter två dygn i kylen, men du kan alltid strö över några fräscha kärnor inför serveringen på julbordet.
Varsågoda!
Granatäpple- och löksill.
(4 personer)
- 1 burk inläggningssill
- 0,5 dl ättika (12 procent)
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 8 kryddpepparkorn
- 1 tsk gult senapsfrö
- 4 salladslökar
- 1,5 dl granatäpplekärnor
Gör så här:
- Häll av lagen från sillburken och spola den i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag.
- Koka ihop lagen (socker, ättika och vatten) så att sockret smälter. Låt kallna.
- Mortla kryddpeppar och senapsfrö och lägg i lagen.
- Skär salladslöken i tunna skivor.
- Skär sillen i ca 1 cm breda bitar.
- Varva sill, grantaäpplekärnor och lök i en burk med lock.
- Häll över lagen och låt stå två dygn i kylen.
Lycka till – Pernilla