När vi skulle hälsa på min mormor i Eskilstuna, önskade jag mig kroppkakor varje gång! Oftast lagade hon det till mig men en gång ändrade hon menyn … jag förlät henne aldrig:) Det här är bara bästa husmanskosten tycker jag!
Smaklig måltid!
-
700 g mjölig potatis
-
250 g rimmat fläsk
-
2 gula lökar
-
4 tsk kryddpeppar
-
smör
-
salt
-
1/2 dl potatismjöl
-
3 äggulor
-
50 g smör
-
1 tsk salt
-
100 g smör (att skira)
-
4 msk frysta lingon
-
1 msk socker
-
4 msk smör
Gör så här
- Skala och koka potatisen i lite saltat vatten tills den är mjuk. Lå den kallan.
- Skär fläsket i fina små träningar. Finhacka löken. Krossa kryddpeppar i mortel.
- Stek ihop i smör tills allt fett stekt in i fläsket. Tillsätt ev lite salt. Låt svalna på papper så överflödet fett rinner av.
- Pressa potatisen i potatispress ner i en bunke. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda ihop försiktigt till en smidig deg.
- Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
- Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 3-4 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
- Sjud kroppkakorna (inte stormkoka!) tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev.
- Smält försiktigt smöret i en kastrull, så proteinet faller till botten. Häll försiktigt av det klara smöret.
Servera med rårörda lingon och ett stort glas kall mjölk!
Lycka till!
Pernilla