Pernilla Elmquist logo

Kroppkakor med rårörda lingon!

När vi skulle hälsa på min mormor i Eskilstuna, önskade jag mig kroppkakor varje gång! Oftast lagade hon det till mig men en gång ändrade hon menyn … jag förlät henne aldrig:) Det här är bara bästa husmanskosten tycker jag!

Smaklig måltid!

 

  • 700 g  mjölig potatis
  • 250 g rimmat fläsk
  • 2 gula lökar
  • 4 tsk kryddpeppar
  • smör
  • salt
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör (att skira)
  • 4 msk frysta lingon
  • 1 msk socker
  • 4 msk smör

 

Gör så här

 

  1. Skala och koka potatisen i lite saltat vatten tills den är mjuk. Lå den kallan.
  2. Skär fläsket i fina små träningar. Finhacka löken. Krossa kryddpeppar i mortel.
  3. Stek ihop i smör tills allt fett stekt in i fläsket. Tillsätt ev lite salt. Låt svalna på papper så överflödet fett rinner av.
  4. Pressa potatisen i potatispress ner i en bunke. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda ihop försiktigt till en smidig deg.
  5. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  6. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 3-4 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
  7. Sjud kroppkakorna (inte stormkoka!) tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev.
  8. Smält försiktigt smöret i en kastrull, så proteinet faller till botten. Häll försiktigt av det klara smöret.

 

Servera med rårörda lingon och ett stort glas kall mjölk!

 

Lycka till!

Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck