Det är minus åtta grader i Skåne och snön täcker hela tomten runt stugan. Några pallkragar tittar fortfarande fram och jag funderar på om de inte borde tagits in i höstas…vi får väl se om de håller till våren.
Det är riktig vinter och perfekt för en vintergrill. Normalt sätt brukar grillen åka fram i mars och det blir en korv med bröd, men i år letade vi fram den redan idag (25 januari).Det är rekord i tidig grillning för min del. Inser att jag inte alls borde ställa in grillen utan grilla året om. På väg till stugan i går köpte jag en favoritfisk – strömming. Eller sill som man säger i Skåne. Billig, god och vacker att se på. Inlagd sill är ju högt upp på min nordiska matlista och ättiksströmming …och kräftströmming …men idag ville jag göra en klassiker – sotare.
Normalt sätt steker man strömmingen, med ryggbenet kvar, i torr gjutjärnspanna och svärtar ner den ordentligt, men med ett fantastiskt vinterlandskap här ute i skogen blev det ett självklart val att ta fram grillen. Sen tänkte jag på renklämman och har just nu en stor förkärlek till tunnbröd…och varför inte en sotarklämma? Med krämig mandelpotatisstomp och rårörda lingon, blev det här en riktig höjdare. Nordisk street food när den är som mumsigast!
Att dricka till? Kall mjölk eller en skummande öl.
Varsågoda!
Sotarklämma, mandelpotatisstomp, dillsmör & rårörda lingon
(2 personer)
- 400g strömming
- 0,5 dl grovt salt
- 1 msk olivolja
- 2 dl lingon
- 2 msk socker
- 6 Mandelpotatis
- 4 dl Mjölk
- flingsalt
- 1 kruka persilja
- 1 Lök
- en klick smör
- 2 msk smör
- Dill
- saft från citron
- 4 fullkornstunnbröd
Gör så här:
- Klipp fenorna av strömmingen och lägg dem i en påse med 0,5 dl flingsalt. Låt ligga i kyl i en timme. Skölj av och vänd runt dem i en msk olivolja.
- Blanda lingon och socker och rör ihop tills sockret löst sig.
- Tänd grillen ca en halvtimme innan du ska grilla. Kol funkar eftersom grilltiden är kort.
- Skala tärna och koka potatisen mjuk i mjölk med en nypa salt. Sila och spar mjölken.
- Grovhacka persilja.
- Stek löken i smör till den blir mjuk och karamelliserad.
- Stöt potatisen grovt. Blanda i persilja, 1 msk mjölk från kokmjölken, en msk smör, lök och salt.
- Blanda smör dill salt och lite citron. Bred på grova fullkornstunbrödtunnbröd.
- Lägg strömmingarna två och två med köttsodan mot varandra och lägg på ett halster. Grilla i ca 3 min på varje sida tills de blivit riktigt grillade. De heter inte sotare för inget!
- Servera tunnbröd med dillsmör, potatisstomp, sotare och lingon.
Nordisk mat när den är som bäst!
Lycka till – Pernilla