Pernilla Elmquist logo

Köttsoppans revanch

Det var tidigt sjuttiotal och mamma hade precis börjat jobba. Jag och syrran, bortskämda med hemlagat varje dag, fick plötsligt bli en del av bortskämda-ungar-som-fått-hemlagat-men-som nu-måste-äta halvfabrikat-generationen.

Hon försökte med pizza…neej….hamburgare….näe….pulvermos…aldrig i livet! köttsoppa….Skämtar du?! Vi var inte lätta att flirta med, och stackars mamma fick snällt laga köttsoppa på riktiga råvaror om vi skulle sörpla i oss soppan.

Jag har inte öppnat en burk köttsoppa efter det överlastade äventyret, men heller inte lagat den själv. Man minns ju de mosiga morötterna och fettbitarna på det sega köttet…

Men med tiden har jag lärt mig att råvaran är allt, allt allt. Och varför inte prova på  köttsoppan? Och det är en riktigt härlig vintersoppa. Hemligheten är i en fin, fettsprängd, mör högrev, fina grönsaker och lite tid. Spetsa till den med riktigt stark/söt senap och riven pepparrot, och laga en stor omgång på helgen så har du i veckan. Varsågoda!

Köttsoppa med sötstark senapskräm och riven pepparrot (4-6 personer)

  • 800 g högrev
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • En liten bit rotselleri
  • Timjankvistar
  • 3 lagerbld
  • 10 svartpepparkorn
  • Salt

Till Soppan

  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 3 msk oxfond
  • ev mer salt
  • en skvätt vitvinsvinäger
  • 3 msk sötstark svensk senap
  • riven färsk pepparrot
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Lägg köttet i en stor gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet. Koka upp till ytan blivit skummig. Ta upp köttet med hålslev, skölj av det, rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Fyll på med 2 l nytt vatten.
  2. Skala morot och lök och skär morot, lök, purjo och rotselleri i grova bitar.
  3. Koka upp köttet, lägg i grönsaker och kryddor och skjud köttet på svag värme i ca 2 tim. Ta upp med hålslev och skär i små bitar.
  4. Sila buljongen till en annan gryta.
  5. Skala och skär resten av grönsakerna i små bitar och lägg i buljongen. Tillsätt oxfond och kött och koka upp. Låt koka i ca 15 min. Smaka av med ev lite salt och en skvätt vinäger.
  6. Blanda senap och gräddfil till en kräm och riv pepparroten. Garnera med färsk timjan.

Lycka till – Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck