Pernilla Elmquist logo

Syrlig påsksill med havtorn

Påsken på väg och den årliga påsksillen måste ju bara läggas in. Som ni kanske vet är jag en stor sillälskare och försöker hitta på en påsksill, en midsommarsill och en julsill varje år. Nya smaker och spännande kombinationer men också klassiker.

I år satsar jag på havtorn. Gult, syrligt och gott. Det spännande med att prova nytt, är att man inte vet hur slutresultatet blir, men jag testar och provar, så får vi helt enkelt se. Havtorn är ett bär som gärna växer nära havet och finns färska i augusti/september. Det är syrligt och fullt av C-vitamin. Sägs att det rymmer lika mycket i ett bär som i en hel apelsin. Idag finns dem i frysdisken också, vilket gör det möjligt att använda dem även i påsk.

Syran i bäret måste matchas med sötma och en ett-två-trelag med lite extra socker är ett sätt. Pepprigheten plockar jag från rosépeppar och kryddpeppar och för lite löksmak, den milda purjon, som också är en favorit. Här använder jag femminuterssillen och kokar ny lag, men det går också bra med inläggningssill. Låt då bara sillen dra ett dygn extra i kylen. Varsågoda!

Havtornsill

 • 1 burk inläggningssill (el fem min sill)

Lag

 • 0,5 dl ättika
 • 1 dl socker (+ en nypa extra)
 • 1,5 dl vatten
 • 1 tsk rosépeppar
 • 5 kryddpepparkorn
 • 1 lagerblad
 • strimlad purjolök
 • ca 0,5 dl havtorn

Gör så här:

 1. Häll av sillagen och skölj. Skär i centimeterstora bitar. Använder du fem-minuterssill, bara häll av lagen.
 2. Koka ihop den nya lagen. Lägg i kryddorna och låt svalna.
 3. Strimla purjon.
 4. Varva havtorn, sill och purjo i en fin sillburk. Häll över lagen och låt stå i kyl i två dyn. Använder du femminuterssill, räcker ett dygn för att sillen ska ta åt sig smaken.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck