Pernilla Elmquist logo

Nässelsoppa från Karlarp

Jag trodde jag hade gjort den förut – nässelsoppan. Men det hade jag inte. Härligt, tänkte jag, och gav mig ut i backen utanför stugan där nässlorna just tittat upp, och är så där spröda och fina som de ska vara för att använda dem i maten.

Det kan tyckas märkligt att dessa “sticksiga” små gröna blad går att äta, men det blir en vårlig delikatess med smak av vårsol och gnyklippt gräs. Med handskar, sekatör och en korg, plockade jag årets nässelskörd ( 60 gr) för att laga soppa till min vän Pia, som är på väg från England.

Självklart vill jag bjuda på något ursvenskt från skogen vid stugan. Något annat vore otänkbart för oss matnördar.

Årets skörd blev inte stor, men det räcker gott till en liten förrättsoppa till oss ute i vårens första solstrålar.  Och med en bakad äggula och lite baconkrisp tillsammans med ett kylt Sauvignon Blanc, tror jag nog att Pia kommer känna sig välkommen hem till “Svedala” igen! Varsågoda!

Karlarps Nässelsoppa (ca 4 personer)

 • 60 g nyplockade späda nässlor
 • 20 g färsk gräslök
 • 1 schalottenlök
 • 30 g smör
 • 2 dl vitt vin
 • 8 dl vatten
 • 3 msk kycklingfond
 • salt
 • svartpeppar
 • 0,5 tsk körvel
 • 2 msk turkisk yoghurt
 • 1 msk smör + 1 msk vetemjöl ( blanda till en beurre marniér)
 • (smaka av med lite extra vin och salt om det behövs)
 • 4 äggulor
 • matolja
 • flingsalt
 • 100 g bacon

Gör så här

Ägg

 1. Sätt ugnen på ca 70 grader. Separera äggulorna från vitorna och lägg dem i små koppar. T ex äggkoppar. Fyll på med matolja.
 2. Baka i ugnen i ca 1 tim.

Soppa

 1. Plocka, rensa och skölj de späda nässelbladen. Använd handskar!
 2. Koka upp nässlorna i vatten med lite salt i ca 2-3 min. Skölj igen och tryck bort vattnet.
 3. Hacka gräslök och schalottenlök. Fräs i smör, Tillsätt vin och låt koka in.
 4.  Tillsätt nässlorna. fräs med en minut.
 5.  Tillsätt vatten och fond och koka ihop i ca tio min.
 6. Mixa och koka ihop ytterligare till du har ca 8 dl kvar.
 7. Tillsätt yoghurt och beurre marniér ( mosa ihop smör och mjöl till en jämn kräm. Vispa i smörkrämen.
 8. Smaka av med salt och lite vin om det behövs.
 9. Skär bacon i små fina bitar och stek dem i en torr panna tills de blivit krispiga. låt rinna av på papper.

Servera

…soppan i djupa tallrikar. Häll av oljan från ägget och stjälp upp ägget i soppan. Strössla med bacon och lite flingsalt på ägget.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck